Skilsmisse nødvendig?

I mange år har stat og folkekirke været gift. Det vil en nordjysk SF’er gøre op med. Staten skal søge om skilsmisse.

Der er tætte bånd mellem stat og folkekirke. Folkekirken varetager fx en række administrative opgaver for staten, staten indkræver kirkeskatten og regenten skal være medlem af folkekirken. Det vil kirkeordføreren og teologen Pernille Vigsø Bagge gøre op med.

- Vi bryster os af at holde politik og religion nøje adskilt, og det formår vi også, så vidt det er muligt i et kulturkristent land. Men vi kan jo ikke gå og slå andre folkeslag med, at de blander stat og kirke, når vi selv har en statskirke, fortæller den nordjyske SF'er Pernille Vigsø Bagge.

TV/MIDT-VEST har spurgt de midt- og vestjyske præster, hvad de mener vil ske, hvis stat og kirke blev skilt. De gejstlige får nervøse miner ved SF'erens forslag. Fire ud af fem vurderer, at folkekirken vil miste medlemmer, halvdelen mener, at folkekirken vil blive splittet op i mange små kirkesamfund, og en ud af fem er nervøse for, at en adskillelse vil koste kirken livet.

- Langsomt vil kirken blive et mere lukket samfund, og vi vil ikke være det salt i den danske befolkning, som vi gerne skulle være. Det tror jeg vil ske, og det, vil jeg synes, ville være en stor skade, fortæller Elisabet Dons Christensen.

I Hvide Sande forstår sognets præst ikke, hvorfor SF'eren vil skille stat og kirke.

- Hvis man fejer alt det ud, som der er her nu, så kommer der med Jesu egne ord bare syv onde ånder, der er værre, fortæller præsten Thomas Kristensen.

Skal stat og kirke skilles? Deltag i debatten under videoen!

05:49 Luk video

 

Se første afsnit: Skal offentligt ansatte have lov til at bære religiøse symboler?Se andet afsnit: Skal kristendom fortsat være en del af folkeskolen?