Skibsvrag plyndres for genstande

Ifølge den engelske avis The Guardian er det nyligt fundne krigsskib fra Jyllandsslaget, HMS Warrior i Nordsøen, i fare for at blive plyndret for genstande.

HMS warrior
Foto: Sea War Museum Jutland og JD-Contractor A/S

Det er den tidligere chef for 'the Royal Navy', Lord Boyce, som opfordrer det engelske forsvarsministerium om at stoppe ulovlige plyndringer fra krigsskibene. De gik ned i Nordsøen ud for Thyborøn i verdens største søslag, Jyllandsslaget i 1916, hvor 8645 tyske og britiske soldater mistede livet.

Han udtaler sig til den engelske avis The Guardian efter Sea War Museum Thyborøn og dykkerfirmaet JD Contractors fra Holstebro fandt det sidste endnu ikke kortlagte krigsskib HMS Warrior i Nordsøen i august.  

Gert Normann Andersen, direktør for Sea War Museum Jutland og JD-Contractor sagde dengang:

- Det er et af de helt store fund. I England har man ledt efter det skib i 100 år. Jeg har allerede fået reaktioner fra England fra folk, det er overvældede over fundet. For os er det et led i hele det program, vi har med registreringer i Nordsøen.

Vraget er endnu uberørt, men det frygter både den tidligere Royal Navy chef og marinearkæolog Dr. Innes McCartney, som var med til at finde vraget, snart vil være fortid, hvis ikke området bevogtes.

Han udtaler til avisen, at han har set flere eksempler på, at flere vrag fra Jyllandslaget - på trods af at de er beskyttet af gravfreden - er blevet sprængt åbne, så gravrøvere har kunne plyndre skibene for bronze, metal og effekter, som har stor værdi. 

- Derfor er det nu sidste chance for at beskytte et af de vrag, som stadig er uberørt, siger han. 

En talsmand for det engelske Forsvarsministerium siger, at England på det kraftigste fordømmer vanhelligelsen af alle maritime grave, og at de gør alt for at beskytte stederne og ulovlig aktivitet omkring dem, og at hvis det opdages, skal det hurtigst muligt meddeles til ministeriet. 

Han tilføjer, at ministeriet ikke er bekendt med ulovlig aktivitet omkring vragene fra Jyllandsslaget. 

Her er billeder fra fundet i Nordsøen: