Skibonit når toppen af Mount Everest uden kunstig ilt

Som den første dansker nogensinde lykkedes det Rasmus Kragh at nå toppen af verdens højeste bjerg uden at have medbragt ilt.

Den 30-årige bjergbestiger rejste afsted den 1. april. Denne gang havde vejrguderne hørt hans bønner om godt vejr på bjerget.
Den 30-årige bjergbestiger rejste afsted den 1. april. Denne gang havde vejrguderne hørt hans bønner om godt vejr på bjerget.
Foto: Privatfoto

Tredje gang er rigtig nok lykkens gang. I hvert fald for den danske bjergbestiger Rasmus Kragh fra Skive.

Natten til torsdag dansk tid har han som den første dansker nogensinde nået toppen af verdens højeste bjerg, Mount Everest, uden brug af kunstig ilt. Det oplyser han på Facebook.

Rasmus Kragh har to gange tidligere forsøgt at bestige verdens højeste bjerg uden medbragt ilt.

Hans navn kom på manges læber, da han første gang prøvede kræfter med det 8.848 meter høje bjerg uden ekstra ilt i 2017. Han nåede dog aldrig målet. 250 meter fra toppen måtte Rasmus Kragh give op på grund af dårligt vejr. Det samme scenarie gentog sig i 2018.

Han måtte opgive 250 højdemeter fra toppen begge gange blandt andet på grund af dårlige vejrforhold, som satte en stopper for hans mål.

Efter en pause på et par dage i 7950 meters højde fortsatte han onsdag aften dansk tid sin rejse og målet om at nå de 8848 meter over havets overflade.

Kragh har besteget Mount Everest fra bjergets sydside. Under turen har han løbende givet opdateringer om sin færd via sociale medier.

Efter at han nåede toppen lød det i et opslag på hans Facebook-side til hans mange tusinde følgere:

- Jeres støtte har været uvurderlig. Nu gælder det om at komme sikkert ned. Jeg glæder mig til at læse alle jeres hilsner.

Han har blandt andet berettet om, at vejrforholdene - i modsætning til under tidligere forsøg - har været noget nær optimale.

Danskeren ankom til Himalaya i midten af april. Han har i løbet af de seneste uger trænet og vænnet sin krop til at være i højden, hvor indholdet af ilt i luften er væsentligt lavere end ved havoverfladen.

For at Rasmus Kraghs rekordforsøg skal være fuldgyldigt, så skal han også returnere til Base Camp ved Mount Everest uden brug af ilt. Den tur er dog væsentligt nemmere end opstigningen, lyder det fra danskerens team.

Hidtil har 18 andre danskere besteget det 8848 meter høje bjerg i Himalaya - alle med hjælp fra medbragt ilt.

2:43
Vi var med ham til træning i Dollerup Bakker i slutningen af marts. Du kan se indslaget fra dengang her.