Skibonit nåede verdens højeste top - Syv andre døde i forsøget

Mens skibonitten Rasmus Kragh nåede Mount Everests top uden medbragt ilt, er flere andre omkommet den seneste uge.

Rasmus Kragh nåede natten til torsdag toppen af Mount Everest uden brug af kunstig ilt.
Rasmus Kragh nåede natten til torsdag toppen af Mount Everest uden brug af kunstig ilt.
Foto: Privatfoto

Natten til torsdag lykkedes det for den danske bjergbestiger Rasmus Kragh fra Skive at bestige det 8848 meter høje bjerg uden brug af medbragt ilt. Han er den første dansker nogensinde til at lykkes med den bedrift.

Det er dog ikke alle, der er så heldige at nå så langt. Den seneste uge har i alt syv bjergbestigere mistet livet på verdens højeste bjerg, Mount Everest. Det står klart, efter at ekspeditionsarrangører og Nepals turistministerium fredag har bekræftet yderligere tre dødsfald over for nyhedsbureauet AFP.

Der har den seneste tid været store problemer på det overfyldte bjerg. Klatrere har blandt andet oplevet at skulle stå i tætpakkede køer få meter fra toppen, mens de venter på, det bliver deres tur.

Overfyldt Mount Everest

En 52-årig indisk kvinde ved navn Kalpana Das havde også nået toppen af bjerget, men døde torsdag eftermiddag på vej ned. En anden indisk klatrer, 27-årige Nihal Bagwan, døde ligeledes på vej ned.

- Han var fanget i trafik i mere end 12 timer og var udmattet. Sherpaer bar ham ned til Camp 4, men der tog han sit sidste åndedrag, siger Kesav Paudel fra ekspeditionsselskabet Peak Promotion.

En 65-årig østriger er også omkommet, bekræfter hans arrangør fredag. En indisk og en amerikansk klatrer døde onsdag på bjerget, og i sidste uge døde ligeledes en indisk samt en irsk bjergbestiger. Arrangerede ture til Everests top er en vigtig og lukrativ forretning i Nepal.

I den nuværende sæson er der blevet udstedt tilladelser til rekordmange - 381 - klatrere til en værdi af 11.000 dollar per styk - knap 75.000 kroner. Størstedelen af dem er ledsaget af en nepalesisk sherpa, der hjælper til under turen. Det betyder, at omkring 750 personer ventes at tage ruten mod verdens højeste top i løbet af den indeværende sæson.

Syv klatrere har mistet livet på andre bjerge på over 8000 meter i Himalaya denne sæson. To klatrere er meldt savnet.

/ritzau/AFP

2:43
TV MIDTVEST var med Rasmus Kragh til træning i Dollerup Bakker i slutningen af marts. Du kan se indslaget fra dengang her.