Skib i Skive Fjord er omdrejningspunkt for konflikt

Kystdirektoratet ønsker at finde frem til ejeren af et skib ud for Skive Fjord Camping. Fur Havn nægter at udlevere navnet.

Det er ejeren af dette skib, som Kystdirektoratet ønsker at finde frem til.
Det er ejeren af dette skib, som Kystdirektoratet ønsker at finde frem til.
Foto: Troels Esmarch

Et ramponeret skib ud for Skive Fjord Camping er lige nu omdrejningspunktet for en konflikt mellem Fur Havn og Kystdirektoratet. Kystdirektoratet ønsker nemlig at finde frem til skibets ejer.  

Skibet har tidligere ligget i Fur Havn, men Fur Havn har fået ejeren til at fjerne skibet. Nu ligger det i stedet på fjerde måned i vandet ud for Skive Fjord Camping, hvilket det ikke har tilladelse til. Kystdirektoratet ønsker derfor at finde frem til ejeren af skibet for at få det fjernet.

- Det er sådan, at hvis et skib ligger på den samme placering igennem længere tid, så kræver det en tilladelse efter kystbeskyttelsesloven, og den er ikke givet i den her situation, siger Hans Erik Cutoi-Toft, der er områdechef i Kystdirektoratet.

Hvem ejeren er, står for Kystdirektoratet stadig hen i det uvisse. En oplysning, som Fur Havn nemt ville kunne give dem. Problemet er bare, at det vil de ikke.

- Vores medlemmer er beskyttet af privatpolitikken, der er lavet inden for EU, og vi har i sinde at overholde det, vi er blevet pålagt, siger Kurt Kæseler, der er formand for bestyrelsen for Fur Havn.

En kompliceret lovgivning 

Hvornår man må eller ikke må videregive oplysninger i henhold til den europæiske persondataforordning og databeskyttelsesloven, er dog mere kompliceret end som så. Ifølge Bent Bro Miltersen, der er advokatfuldmægtig, skulle der dog ikke ligge noget til hindre for, at Fur Havn oplyser navnet på skibets ejer til Kystdirektoratet.

- Jeg vil mene, at Fur Havn gerne må videregive oplysningen til Kystdirektoratet. Man afslører jo, at han har gjort noget, han ikke har tilladelse til. Når Fur Havn så samtidig er en privat havn, vil jeg mene, at de gerne må videregive oplysningen ud fra at ville give ham en bøde eller få den fjernet, siger Bent Bro Miltersen, advokatfuldmægtig. 

Hverken i persondataforordningen eller i databeskyttelsesloven står der dog, at de skal oplyse navnet til Kystdirektoratet. Det er der andre bestemmelser, der skal afgøre.

Og det bliver da heller ikke Fur Havn, der kommer til at pege Kystdirektoratet i retningen af skibets ejer.

- Det er et princip, vi har, at vi vil ikke udlevere sådanne oplysninger. Det har vi lovet vores medlemmer, og så er den ikke længere, siger Kurt Kæseler, der er formand for bestyrelsen for Fur Havn.

1:58
Skib i Skive Fjord er omdrejningspunkt for konflikt