Frustreret fiskeriformand: - Skeletterne bliver ved med at vælte ud af skabet

En ny sag om kvotefusk skaber frustration hos Danmarks Fiskeriforening.

Endnu en sag om fusk med fiskekvoter har set dagens lys. Arkivfoto.
Endnu en sag om fusk med fiskekvoter har set dagens lys. Arkivfoto.
Foto: Sofie Mathiassen / Ritzau Scanpix

Kurt Madsen er ved at være godt og grundigt træt af møgsager fra fiskeriet.

- Det er træls. Hver gang vi tror, vi er ved at have styr på det, så dukker der en ny sag op. Skeletterne bliver ved med at vælte ud af skabet, siger Kurt Madsen, som både er formand for Thyborøn Fiskeriforening og næstformand i Danmarks Fiskeriforening.

Den seneste sag drejser sig om fiskeren Johannes Christensen fra Fur, som i 2016 fik tildelt sildekvoter for op mod 3 millioner kroner. En tildeling af kvoter, der var i strid mod reglerne i generationsskiftepuljen. Her gælder det nemlig, at man skal begynde at fange fisk det år, hvor båden er købt. Johannes Christensen fra Fur købte sin båd i 2015 og søgte derfor et år for sent.

- Den slags sager rammer os på stoltheden. Når der kun kommer dårlige sager frem, så får vi slet ikke fortalt alle de gode historier fra dansk fiskeri, siger Kurt Madsen.

Tilliden til fiskerne er væk

Tilliden til fiskeriet er blevet svækket ad flere omgange, og i 2017 blev den daværende fiskeriminister Esben Lunde Larsen (V) frataget området efter flere møgsager. En række topembedsmænd i Fiskeristyrelsen blev forflyttet og tilliden har siden været nærmest ikke-eksisterende.

- Vi har lavet en helt ny styrelse med en helt ny ledelse, hvor der eksempelvis er oprettet et tilsynskontor. Jeg synes, at vi har foretaget mange tiltag for at genoprette tilliden til forvaltningen, men det er klart, at det er svært med tilliden, når der bliver ved med at dukke sager op, siger fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) i dag.

Det samme mener Kurt Madsen.

- Vi er så trætte af alle de her sager, som nogen kan være. Jeg håber, der bliver gravet dybt i det her, så vi kan komme ud på den anden side og være stolte af fiskeriet igen, siger han.

5:08
En aktindsigt afslører endnu en uheldig sag om fiskekvoter - denne gang med en fisker fra Fur. Her kan du se hele TV MIDTVESTs dækning af sagen inklusiv et interview med Kurt Madsen.