Frustration på Mors: - Skattesystemet er uretfærdigt og snyder de små kommuner

Morsø Kommune er et af de steder i landet, der har fået mindst ud af 15 års skattelettelser. Til stor frustration for både borgere og politikere på øen.

meiner_noergaard.jpg
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Udsigten er nydelig i Nykøbing på en forårsdag i marts. Men kommunens borgere nyder bestemt ikke godt af skiftende regeringers skattelettelser siden 2002.

- Det synes jeg er meget dårligt, siger Svend Laustsen. 

- Det tænker jeg er meget uretfærdigt. For vi betaler også skat her. Der er nok ikke så mange, der betaler topskat som i Østdanmark, men der findes nogen af dem, lyder det fra Kis Dissing.

De bor begge på Mors og undrer sig over, hvorfor de ikke i samme grad som andre borgere i mere velstående kommuner har fået del i de seneste 15 års skattelettelser. 

På baggrund af tal fra Finansministeriet har Arbejderbevægelsens Erhvervsråd kortlagt, at indkomstskatten fra 2002 til 2017 er lettet med 52 milliarder. Mens en skatteborger i Gentofte Kommune gennemsnitligt har fået en skattelettelse på 32.200 kroner om året, har en morsingbo til sammenligning fået 6.500 kroner.

- Det er da dybt problematisk, fordi det betyder jo rent faktisk, at vi ikke er i stand til at yde den samme service over for vores borgere, som man er i de nordsjællandske kommuner. Det synes jeg ikke er okay i et land som Danmark, lyder det fra 2. viceborgmester, Meiner Nørgaard (O), Morsø Kommune. 

Generel forskel

Det er ikke bare i kroner, der er forskel. Også i procent har de rigeste kommuners borgere fået den største skattelettelse, siger tænketankens rapport, der er lavet i samarbejde med 3F. Her mener man, at der er en fejl i systemet, når de rige kommuner kan opnå større procentuel skatterabat end de mindre velstående. 

Venstres Torsten Schack stiller sig kritisk over for rapportens tal og konklusion. Men han er begejstret for skattelettelserne.

- Skatten på arbejde i Danmark har været for høj. Det er jeg glad for, skiftende regeringer har været enige om. Det er så bare sådan, at der hvor folk tjener en hel masse, der vil der også være lettelser, lyder det fra Venstres Torsten Schack. 

Den forklaring giver man dog ikke meget for på Mors. 

- De tjener mest, de har en hel masse i forvejen. Hvorfor så give dem mere på bekostning af nogle andre? Det er det, der sker med det her. Det er med til at forstærke den skævvridning, vi desværre ser nu, lyder det fra Meiner Nørgaard. 

1:59
Se hele indslaget om skatteproblemet på Mors her.