Opfordring fra lystfiskere: Skarven skal skydes for at stoppe ødelæggelserne

Mere regulering af en altødelæggende fugl lyder det fra den ene side. Heksejagt, naturen er kompleks lyder forsvaret af den udskældte fugl Skarven.

Skarven er et problem i den danske natur. Den æder alt for mange fisk mener formanden for Sammenslutningen ved Storeå.
Skarven er et problem i den danske natur. Den æder alt for mange fisk mener formanden for Sammenslutningen ved Storeå.
Foto: Arkiv

- Der var den sgu lige, den nappede nok en fisk der. 

Gunnar Pedersen er godt og grundigt træt af skarven. Den er en af de største trusler mod fiskene i Storeåen. 

- Vi har lavet rigtig meget vandløbspleje for at få nogle flere fisk. Så er det jo strengt at se noget af det være et rent spisekammer for Skarven, fortæller Gunnar Pedersen, formand, Sammenslutningen ved Storeå. 

Der er lavet masser af naturpleje i Storeåen. Danmark har brugt milliarder af kroner de seneste årtier på genopretning af landets 69.000 kilometer åløb. Der er alene brugt 300 millioner for bedre forhold for fiskene i Skjern Å. 

Men. 

- Der bliver færre fisk, fortæller Gunnar Pedersen. 

Skarven er synderen

Undersøgelser har vist, at Skarven tager for sig og er en af hovedårsagerne til, at antallet af fisk er nedadgående. 

- Man bliver nødt til at regulere den. Den presser bestanden voldsomt. Man bliver nødt til at få undersøgt, hvor der er plads til den, og hvor er der ikke, forklarer Gunnar Pedersen. 

I 1970´erne var Skarven truet. I dag lever der hundredetusindvis af fuglearten i Danmark. Den skulle egentlig hente sin føde ved kysten, men har det seneste årti foretrukket åer og vandløb. 

- De to kolde vintre vi havde i 09 og 10 fandt Skarven ud af, at det var godt at svømme op i åen og finde fisk der. De lærte, at det var et ganske godt sted at finde føde. Selvom vintrene sidenhen har været mere milde, så er Skarven fortsat med at vende tilbage, forklarer Thomas Bregnballe, Seniorforsker, Institut for Bioscience.

Ikke kun Skarven skyld

At der i dag er færre fisk skyldes ikke kun Skarven. Sådan lyder det fra en mand med forstand på fugle. 

- Det er en heksejagt på Skarven. Der er andre årsager end den fugl. Naturen er kompleks, den søger hen, hvor der er mad. Hvis der ikke var det, så ville bestanden falde, og det gør den ikke, lyder det Lars Holm Hansen Formand, Dansk Ornitologisk Forening, Vestjylland.

Er det ikke bare sådan naturen er?

Jo, problemet er bare, at så er bestanden stort set forsvundet i åerne. Det er der jo ikke nogen, der kan være interesseret i. Fornuftige bestande af begge dele, det må være det optimale, fortæller Gunnar Pedersen. 

2:23
Se hele indslaget om Skarven her.