Skal du i retten? Så hold øje med din e-Boks

Fra i dag vil forkyndelser om at skulle møde i retten komme til borgernes e-Boks. Det skal spare betjente

Retten,_Herning, skilt2.jpg

Hvis en borger skal indkaldes som vidne eller skal møde i retten, vil indkaldelsen fra onsdag lande i e-boksen.

Og den digitale indkaldelse vil tælle fuldstændigt lige så tungt, som hvis indkaldelsen var sket på den gamle måde - altså med et fysisk brev eller direkte kontakt med politiet.

Det gælder derfor om at holde øje med sin e-Boks. For hvis en borger ikke møder i retten uden lovlig grund, så kan det medføre en bøde, og i værste fald kan politiet afhente borgeren og placere vedkommende i arresten, indtil der skal vidnes.

- Fremover vil e-Boks altså være et lovligt medie til forkyndelser med samme retsvirkning, som hvis forkyndelsen var sket personligt, skriver administrerende direktør for e-Boks Ulrik Falkner Thagesen.

Ifølge e-Boks er løsningen valgt, fordi myndighederne kan være sikre på, at posten kommer til den rigtige borger, og fordi e-boksen kan sende en besked til myndighederne, når posten bliver åbnet af borgeren.

- Indkaldelsen til retten er altså først forkyndt, når vi kan se, at borgeren har enten åbnet eller flyttet brevet, siger kommunikationsdirektør hos e-Boks Susanne Wolf.

En analyse foretaget af Justitsministeriet, Rigsadvokaten, Rigspolitiet, Domstolsstyrelsen og Kriminalforsorgen viser ifølge e-Boks, at overgangen til digitale indkaldelser vil kunne spare 25-30 betjente årligt.

E-boksen blev indført i slutningen af 2014 og er nært obligatorisk. I november 2014 blev alle, der ikke aktivt havde frabedt sig det, automatisk tilmeldt e-Boks.

Det har dog ikke været uden problemer, at staten og altså nu også domstolene er gået over til digital kommunikation.

Ifølge DR have 263.420 borgere i sommeren 2015 ikke åbnet deres e-Boks overhovedet.

Der har samtidigt været kritik af, at det er svært for udsatte borgere at holde sig opdateret på, hvad de modtager af digital post.

/ritzau/