Sjældent måne-fænomen vil udspille sig i aften

​Månen bliver sent fredag aften rød, når Solen, Jorden og Månen ligger nøjagtig på linje i verdensrummet.

Der er mulighed for at opleve en blodmåne på aften- og nattehimlen fredag. Foto: Bax Lindhardt / Ritzau Scanpix

Fredag kan man gøre sig et sjældent syn i form af en total måneformørkelse i de lune aften- og nattetimer.

Hvis de atmosfæriske forhold er gode, vil Månen fremstå orange eller kobberrød, mens den hænger lavt på den sydøstlige himmel. Det oplyser astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra DTU Space.

Læs også Hedebølgen skyller ind over landet og breder sig

En total måneformørkelse kræver, at Solen, Jorden og Månen ligger nøjagtig på linje i verdensrummet. Denne formørkelse bliver den længste i dette århundrede, flankeret af en stærkt lysende Mars.

Fænomenet, der kaldes blodmåne, kan allerede ses, når Månen - delvist formørket - står op over horisonten. Det sker klokken 21.19 i København og lidt senere vestpå i landet.

Lidt efter begynder den totale fase, mens himlen stadig er forholdsvis lys.

- Fuldmånen glider gennem Jordens kerneskygge og bades i et orangerødt eller kobberrødt lys. Det skyldes, at Jordens atmosfære under en måneformørkelse lader den røde del af Solens lys slippe igennem, siger Michael Linden-Vørnle.

Sollys bliver afbøjet

Vores atmosfære kommer således til at virke som et prisme, der afbøjer sollyset - og som et filter, der kun lader den røde del af strålerne slippe igennem, så de rammer måneoverfladen.

Under den totale del af formørkelsen står Månen lavt over horisonten i sydøst. Man skal derfor have uhindret udsyn i den retning for at opleve synet.

Optimalt skal man stå et sted, hvor man kan se ud over havet. Desuden er en håndkikkert et godt redskab til at studere fænomenet nærmere.

Modsat solformørkelse risikerer man ikke øjenskader ved at kigge på måneformørkelsen.

Tørt og klart vejr: gode muligheder for at se blodmånen

Formørkelsen vil toppe klokken 22.21, hvor Månen er midt i Jordens kerneskygge. Fra klokken 23.13 vil den fuldt oplyste måne langsomt igen dukke frem.

Men først klokken 01.30 er Månen atter helt ude af Jordens skygge.

Der bliver formentlig gode muligheder for at se måneformørkelsen, for DMI melder i landsudsigten om tørt og mest klart vejr.

/ritzau/

Læs også Varme nætter sender kroppen på overarbejde