Sind om psykiatriplan: Det er bare ord

2:15
Psykisk syge dør tidligere end resten af befolkningen. Det vil Region Midt gøre noget ved.
Foto: Kim Kvist, TV MIDTVEST

Personer med en psykisk sygdom lever i gennemsnit 15-20 år kortere end resten af befolkningen. Det skyldes blandt andet sukkersyge og fedme. Og så det faktum at læger er tilbøjelige til at overse fysiske sygdomme hos de psykisk syge.

Nu har region Midtjylland vedtaget en plan, der skal forlænge levetiden for psykisk syge. Blandt andet skal kommuner, sygehuse, læger og regionspsykiatrien blive bedre til at samarbejde. Håbet er, at regionen dermed kan sætte tidligere ind over for de fysiske sygdomme, som psykisk syge også rammes af.

Men formanden for foreningen Sind i Vestjylland undrer sig over at der ingen penge følger med planen.

- Man laver sådan en fin, visionær plan. Men det er jo bare ord. Det gør ikke nogen forskel for nogen, mener Jeanette Juul Quaade.

Hos Region Midtjylland håber lægefaglig direktør Per Jørgensen, at planen giver bedre samarbejde mellem de forskellige aktører. Og slutmålet er ambitiøst.

- Der er ikke defineret sådan delmål undervejs, men det må være et ædelt mål, at selvom man har en psykisk sygdom, så lever man gennemsnitligt ligeså lang tid, som folk uden en psykisk sygdom, siger han. 

Region Midtjylland laver status på den nye psykiatriplan ved udgangen af 2019.