Simpel idé giver renere strande: Folk vil gerne hjælpe

Strandgæsterne vil gerne hjælpe med at rydde op, hvis man gør det nemt for dem, lyder erfaringen i Ringkøbing-Skjern Kommune.

De første kasser blev sat op Ringkøbing-Skjern Kommune for et par år siden.
De første kasser blev sat op Ringkøbing-Skjern Kommune for et par år siden.
Foto: Ringkøbing-Skjern Kommune

Ideen er næsten så simpel, som den kan være.

Store kasser lavet af paller er med til at give renere strande i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det hele bygger på, at strandgæsterne hjælper med at holde stranden ren ved at smide affald op i kasserne.

- Folk vil gerne hjælpe med at rydde op, og det har vi forsøgt at gøre nemt for dem. Det er ikke sådan en hightech løsning, vi har valgt, men den fungerer. Den er nem at gå til, og den er nem at håndtere for os, siger formanden for kommunens teknik- og miljøudvalg, John G. Christensen (A).

De første affaldskasser blev sat op for to år siden, og ideen har senere bredt sig til andre vestkyst-kommuner.

Hvert år skyller der omkring 1000 tons affald ind på den jyske vestkyst. Ringkøbing-Skjern Kommune fjerner mellem 200 og 400 tons affald om året - et arbejde der koster op imod 1,5 millioner kroner.

På lørdag den 5. maj er der Nordisk Strandrydder Dag i flere kommuner, hvor man kan være med at rydde stranden for affald.

0:35
Ideen fungerer, og den er nem at gå til. Interview med John G. Christensen, formand for teknik og miljø i Ringkøbing-Skjern.