Silkeborg undgår at skrotte ulovlige solcelleanlæg

Efter længere tids kamp er det lykkes Silkeborg Kommune at blive fritaget for solcelle-afgift, og ulovlige solcelleanlæg bliver derfor ikke fjernet.

Det er blandt andet solcellerne her, der nu ikke bliver skrottet. Silkeborg Kommune har i dag 40 solcelleanlæg på kommunens bygninger, og anlæggene leverer ca. 10 procent af kommunens eget energiforbrug.
Det er blandt andet solcellerne her, der nu ikke bliver skrottet. Silkeborg Kommune har i dag 40 solcelleanlæg på kommunens bygninger, og anlæggene leverer ca. 10 procent af kommunens eget energiforbrug.
Foto: TV2 Østjylland

Silkeborg slipper for at skrotte fire nye solcelleanlæg, som kommunen har opført på rådhuset og tre skoler. Det oplyser Silkeborg Kommune i en pressemeddelelse.

I lang tid så det ellers ud til, at anlæggene ville koste borgerne en million kroner om året på grund af statens solcelle-afgift, og anlæggene blev stemplet som ulovlige.

Men efter længere tids kamp er det nu lykkes kommunen at blive fritaget for afgiften, og det glæder Silkeborg Kommunes borgmester, Steen Vindum (V).

- Jeg er glad for, at sagen nu er løst. Vi satte anlæggene op i god tro og i tillid til den gældende lovgivning, siger borgmesteren i pressemeddelelsen.

Ulovlige solcelleanlæg

Energistyrelsen har vurderet at 267 solcelleanlæg fordelt på 73 kommuner fungerede som ulovlige. Lovbruddet består i, at de mange solcelleanlæg ikke er udskilt i deres eget selskab, som lovændringen i 2013 krævede. 

Det er lovpligtigt, når anlæg ikke bliver opsat i forbindelse med nybyggeri eller gennemgribende renoveringer, og dermed betaler kommunerne ikke fuld afgift af den strøm, som anlæggene genererer.

Det er Energistyrelsen, som nu har godkendt kommunens fire solcelleanlæg.

-  Vi blev bragt i en urimelig situation, da man pludselig i 2013 ændre fortolkningen af loven og lavede en for lille pulje til dispensation af de anlæg, der allerede var på vej op. Vi har flere gange gjort energiministeren opmærksom på problemet, både i 2014 og igen her i 2018, og jeg er derfor glad for, at Energistyrelsen nu har godkendt alle vores solcelleanlæg, siger Steen Vindum.

Silkeborg Byråd ventes på byrådsmødet i aften at styrke kommunens klimaindsat ved at beslutte, at Silkeborg Kommune skal være CO2-neutral allerede i 2025.

1:22
I april 2018 langede Silkeborgs borgmester hårdt ud efter regeringen og beskyldte politikerne på Christiansborg for at bremse den grønne omstilling.