Silkeborgmotorvejen støjer for meget

I dag er det ét år siden, det sidste stykke af Silkeborgmotorvejen åbnede. Men vejen støjer for meget, mener flere generede borgere.

Det er præcis et år siden, at solen skinnede ned over Silkeborg, da en stor anlagt vejfest markerede indvielsen af det sidste, længe ventede stykke motorvej fra Funder i Vest til Hårup i Øst.
Både politikere, erhvervslivet og de fleste borgere er i dag glade for, hvad motorvejen har betydet for byen. Men mens rigtig mange jubler, er der også skår i glæden, for motorvejstrafikken har også givet anledning til store støjgener.

quoteDer er hele tiden sådan en summen. Forleden føltes det simpelthen som om, at der var et fly, der var ved at lette ude i vores have

Pernille Risager Bendixen, Silkeborg.

- Der er hele tiden sådan en summen. Forleden føltes det simpelthen som om, at der var et fly, der var ved at lette ude i vores have, siger Pernille Risager Bendixen fra Silkeborg.

Pernille Risager Bendixen er en af de borgere, som er generet af støjen fra de omkring 18.000 biler, der dagligt kører på motorveje. Hun er med i gruppen 'Tag toppen af støjen', som, via hjemmeside og Facebookgruppe, kæmper for at få mere støjdæmpning.

- Vi oplever, at det er som at slå i en pude, så vi håber jo absolut også, at myndighederne lytter til os, og at de kan se, at der altså skal gøres noget i forhold til støjdæmpning, siger Pernille Risager Bendixen fra Silkeborg.

Flere borgere er så generet af støjgener fra mortorvejen, at de er gået sammen i facebookgrupper.

Transportminister vil have fjernet støjen

Venstres Transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen kan sagtens se problemet. Og han vil personligt kæmpe for, at der bliver gjort noget ved støjen.

quoteDet er klart, at vi skal have de sidste støjgener bekæmpet

Kristian Pihl Lorentzen,Transportordfører, Venstre

- Jeg synes, det er så ærgerligt, at så mange klager over problemer med støj. Jeg ved, at der blev gjort meget ud af netop at begrænse støjen til et minimum, da man lavede motorvejen. Men det er klart, at vi skal have de sidste støjgener bekæmpet, siger Venstres Transportordfører Kristian Pihl Lorentzen.

Transportordfører for Venstre, Kristian Pihl Lorentzen, give sit løfte om, at han personligt vil gøre sit til at få løst støjproblemerne.
Transportordfører for Venstre, Kristian Pihl Lorentzen, give sit løfte om, at han personligt vil gøre sit til at få løst støjproblemerne.
Foto: Scanpix

Det er ikke fordi motorvejsprojektet løb tør for penge – tværtimod blev der sendt over en milliard kroner retur til statskassen, fordi de var i overskud fra motorvejsbyggeriet. Men pengene er sendt retur, og nu skal problemet løses med andre, økonomiske midler.

- Det er ærgerligt, at vi ikke fik bekæmpet støjgenerne, da vi var i gang med motorvejsprojektet. Udfordringen er nu, at vi skal i gang med et helt nyt projekt, for at bekæmpe den sidste del af støjen. Der skal søges om penge til det fra regeringens støjpulje – og det kan tage tid, før problemet bliver løst, siger Kristian Pihl Lorentzen.

quoteJeg kan ikke garantere, at der bliver gjort noget ved støjgenerne lige nu og her, men jeg vil give mit løfte om, at jeg personligt vil gøre mit til at få løst problemet for borgerne

Kristian Pihl Lorentzen, Transportordfører for Venstre.

Kristian Pihl Lorentzen har kendskab til klager over støjgener, som efter fem år endnu ikke er blevet behandlet.

- Jeg kan ikke garantere, at der bliver gjort noget ved støjgenerne lige nu og her, men jeg vil give mit løfte om, at jeg personligt vil gøre mit til at få løst problemet for borgerne, siger Kristian Pihl Lorentzen, Transportordfører for Venstre.

Fristen for at klage udløber i dag, og derfor er det endnu ikke endeligt opgjort, hvor mange borgere, der har klaget over støjgener.