SF kræver handling: Giftaffald ved Cheminova er en trussel

Det giftige svovlaffald ved Cheminova på Rønland er en tikkende bombe under miljøet, siger SF's næstformand, der nu kræver svar fra ministeren.

cheminova_forurening.jpg
Foto: Anders Davidsen

Det giftige svovlaffald ved kemikaliefabrikken Cheminova på Rønland er en tikkende bombe, som kan udgøre en alvorlig trussel mod miljøet. Sådan lyder udmeldingen i dag fra SFs næstformand Signe Munk, der nu kræver omgående handling i forhold til den omfattende forurening ved Harboøre Tange.

- Vi skal have kortlagt omfanget af den gift, der er deponeret fra Cheminovas side, siger Signe Munk, folketingskandidat for SF i Vestjylland. 

40.000 tons giftaffald forsvundet   

Partiet vil derfor have klarhed over, hvor meget svovlaffald der reelt blev deponeret i en periode på over 20 år.

- En intern Cheminova-rapport har vist, at der er deponeret 70.000 tons giftaffald. Tidligere har de sagt, at der kun var 30.000 tons – så i virkeligheden er der ikke rigtig nogen, der ved, hvor de sidste 40.000 tons ligger henne, hvor det er sevet ud, og hvad omfanget er, lyder det fra Signe Munk. 

Hun bakkes op af SF’s regionsrådsmedlemmer i Region Midtjylland.

- Nu må vi simpelthen sammen som kommune, region og stat tage os af den her sag. For det er ikke rimeligt, siger regionsrådsmedlem for SF Susanne Buch Nielsen, der nu vil have regionen til hurtigt at byde ind med nye undersøgelser af svovldepoterne.

- Hvordan ser det ud med grundvandet? Hvordan ser det ud med jordforureningen omkring de her steder, hvor depoterne er?, spørger hun.

SF vil have svar fra ministeren

Hos andre regionsrådsmedlemmer er prioriteringen dog en anden - her er blikket rettet mod giftdepotet ved Høfde 42: 

- Det har i hvert fald min primære interesse, og det er fordi, det ligger lige ud til havet og er i risiko for at give en relativ stor forurening, siger Venstres Carsten Kissmeyer, der er 2. næstformand i Region Midtjylland.

Det massive forureningstryk på Harboøre Tange har, ifølge SF, øget utrygheden, og derfor stiller partiet nu spørgsmål til miljøminister Esben Lunde Larsen i sagen. Her vil Signe Munk have svar på særligt et, konkret spørgsmål:

- Om han er tilfreds med, at vi faktisk ikke rigtig ved, hvor giftaffald fra produktionen af nervegift er forsvundet hen?