SF: Kortere skoledage og færre elever i klasserne

SF foreslår ændring i den nuværende folkeskolereform. Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er imod.

skoleklasse.jpg
Foto: Arkiv

Der skal være færre elever i skoleklasserne, og det skal finansieres ved at gøre de lange skoledage kortere. Sådan lyder fredag fra SF.

Partiet er nu klar til at ændre den folkeskolereform, der har været på skemaet siden august 2014.  

- Klasserne er blevet større og større i langt de fleste kommuner. I Viborg Kommune sidder 30 procent af eleverne eksempelvis i klasser med over 25 elever, og vi bliver bare nødt til at sige, at det afgørende for elevernes trivsel og læring, at de ikke bliver til "megaklasser", siger Signe Munk, der er næstformand i SF.

Den gældende folkeskolereform tillader maksimalt 28 elever i hver klasse, men det mener SF altså er fire for mange. Pengene skal findes ved at gøre de lange skoledage, der blev indført med folkeskolereformen, en halv time kortere.

- Det har været en frustration og bekymring blandt lærere og elever, at eleverne hang lidt sidst på dagen. Der må vi politikere jo også lytte og sige, at der var skolereformens længde bedre tænkt på et stykke papir end i virkeligheden. Derfor giver det mening at forkorte dagene en halv time, siger Signe Munk.

Socialdemokratiet, DF og Venstre ikke enige

Det er dog ikke alle partier, der synes, at der skal ændres på folkeskolereformen efter to og et halvt år. Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er imod.

- Vi er en bred forligskreds, som ønsker at der skal være ro omkring folkeskolen. I stedet for hele tiden at så tvivl om hvad der gælder, så vil vi gerne have stabilitet i folkeskolen, siger Annette Lind, der er undervisningsordfører i Socialdemokratiet.

Det Konservative Folkeparti er til gengæld lydhøre overfor SFs forslag.

- Gennem hele forløbet med folkeskolereformen har konservative jo talt imod de lange skoledage, siger Orla Østerby, der er folketingsmedlem for Konservativt Folkeparti. 

Foreningen Skole og Forældre er positive overfor forslaget. De mener, at det er på høje tid at se på klassestørrelserne. 

- Hvis det betyder, at der kommer færre elever i klasser de steder, hvor der er meget store klasser, så synes jeg, at det er et godt forslag, siger Birgitte Christensen, der er hovedbestyrelsesmedlem i foreningen.

SF kalder deres forslag et hovedkrav, hvis de i fremtiden skal støtte en rød regering.

2:15
SF vil ændre Folkeskolereformen