SF-formand: Lå høfde 42 i København, var den blevet renset

De lokale frygter, at en vinterstorm vil kunne skylle mange ton gift fra depotet på høfde 42 ud i Vesterhavet.

2:14
Voksende lokal bekymring for at endnu en vinterstorm skyller omstridt giftdepot ved Høfde 42 i havet

Giften ved høfde 42 blev deponeret af Cheminova og staten i 1950`erne og 60`erne og har i generationer plaget myndigheder og lokalbefolkning. De seneste år har en række voldsomme storme angrebet Høfde 42 depotet, og det skaber lokal frygt for en miljøkatastrofe.

- Der er kun en måde at løse det på, og det er at få fjernet depotet. Risikoen ved at lade være med at gøre det er virkelig stor, siger Kaj Rosenkvist fra Thyborøn.

SF-Formand: Det var aldrig sket i Hellerup

I år 2000 afdækkede en kraftig storm giftdepotet, og politikerne i det daværende Ringkøbing Amt besluttede, at en stor jernvæg skulle holde på giften under jorden, men det var en midlertidig løsning.

- Spunsvæggen derude er ved at have nået den alder, som man havde lovet den kunne holde, siger Anna-Marie Touborg, der er forhenværende medlem af Ringkøbing Amtsråd. 

Helt så pessimistiske er man ikke i Region Midtjylland.

- Vi ved ikke helt præcist, hvor længe en spunsvæg vil holde, men vi har rigtig gode formodninger om, at den holder i lang tid, siger Morten Bondgaard, der er kontorchef, ved miljøafdeligen i Region Midtjylland. 

Den fornyede uro får SF`s partiformand til at foreslå, at oprydningen ved Høfde 42 skal med i den kommende finanslov.

- Det er ikke godt nok bare at tale om det, vi er villige til at levere økonomien i vores forslag. Jeg håber, der er nogen, der vågner op på Christiansborg, og siger vi skal gøre noget ved problemet. Forestil dig at det her var Hellerup eller Brønshøj i København, så havde man for længst ryddet op i den her forurening. Bare fordi det er i Vestjylland, betyder det ikke, at det ikke er vigtigt, siger Pia Olsen Dyhr, der er formand for SF.

Skal giften ved Høfde 42 graves op og fjernes, vil det koste omkring 250 millioner kroner.