Sender påbud for at få fjernet spøgelsesskib fra Hvide Sande

Nu skal det være. Byrådet i Fanø Kommune kræver, at den forliste kutter fra Hvide Sande bliver fjernet.

Hvide Sande-kutteren RI 524 James Robert kom i havsnød den 11. januar. Besætningen blev reddet, og tre dage senere drev kutteren ind på kysten ved Fanø.
Hvide Sande-kutteren RI 524 James Robert kom i havsnød den 11. januar. Besætningen blev reddet, og tre dage senere drev kutteren ind på kysten ved Fanø.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Politikerne i Fanø Kommune tager et nyt våben i brug for at få fjernet vraget af den Hvide Sande-kutter, der siden januar har ligget strandet i brændingen ud for Fanø.

- Vi har sendt et påbud til ejeren og forsikringsselskabet. Det er et påbud, der siger, at vraget skal fjernes, og det er ikke et oplæg til diskussion, siger formanden for Fanøs teknikudvalg Christian Lorenzen (K) til tvmidtvest.dk.

Når spøgelsesskibet ikke for længst er fjernet, skyldes det, at ingen har villet eller kunnet påtage sig ansvaret. Kutteren RI 524 James Robert var ejet af selskabet Njord Krabber ApS, som efter forliset er blevet erklæret konkurs. 

Ingen penge i konkursboet

Spørgsmålet er så, om kommunens påbud kan sætte skub i sagen.

Advokat Kristian Dalsgaard, der er kurator i konkursboet efter Njord Krabber ApS bekræfter, at han i går tirsdag modtog et varsel om et påbud fra Fanø Kommune. Men han understreger, at der ikke er penge i konkursboet til at fjerne vraget.

- Vi kan ikke gå ind og foretage en aktiv handling. Dels er der ingen penge i konkursboet, og hvis der var, siger reglerne, at de skal gå til kreditorerne, siger Kristian Dalsgaard.

Tilbage er der så kutterens forsikringsselskab, Skibsforsikringen Frederikshavn. Selskabet har ikke ønsket at kommentere sagen.

Ladt i stikken 

Det får dog ikke udvalgsformand Christian Lorenzen til at give op.

- Vi fannikere er stædige, og vi mener det alvorligt. Fanø er en stor turistattraktion, og vi kan ikke leve med, at vraget stadig er derude. Det skal bare væk, hellere i går end i dag, siger han.

Politikerne på Fanø føler i øvrigt, at de er blevet ladt i stikken af myndighederne i sagen. Søfartsstyrelsen og Kystdirektoratet har tidligere meddelt, at det ikke er deres opgave at finde en løsning.

Det har fået det socialdemokratiske folketingsmedlem Simon Kollerup til at bede miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen til at tage sagen op.

- Nogen må tage ansvaret, og det synes jeg, at ministeren skulle påtage sig. Få skabt helt klare retningslinjer. Hvem har ansvaret for at få fjernet sådan en båd? Tag så at få den fjernet, og så må regningen sendes til den rigtige efterfølgende, sagde Simon Kollerup til TV MIDTVEST den 1. marts.

Der var fem personer ombord på Hvide Sande-kutteren, da den kom i havsnød i Nordsøen den 11. januar. De blev alle reddet i land af en helikopter, og tre dage senere drev den tomme kutter så ind på kysten ved Fanø.

 

2:07
SE OGSÅ: Indslag om den forliste kutter fra 1. marts.
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST