Selvskade-ekspert: Giv dig tid til at tale med dit barn

Generalsekretær i Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade opfordrer forældre til at tale mere med deres børn for at undgå, at de unge skader sig selv.

Steen Andersen.jpg

- Vi er alle sammen meget fortravlede, men vi skal give os tid til at tale med vores børn.

Sådan lyder opfordringen fra Generalsekretæren i Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade Steen Andersen i forbindelse med de nye tal, der viser, at hver fjerde gymnasie- og erhvervsskoleelev har gjort skade på sig selv.

- Det er ikke kun i skolemiljøet, men også andre steder, at de unge er under et gevaldigt pres. Der er et pres for at få succes i livet og komme til at se ud på en bestemt måde. De sociale medier er med til at skabe idealbilleder, som de unge prøver at leve op til, siger Steen Andersen.

Både elevcoach og elever på Viborg Gymnasium oplever det stigende pres, og flere af eleverne har hørt om andre unge, der har gjort skade på sig selv. Steen Andersen understreger, at man som forælder har et stort ansvar for, at skabe tid og rum til at tale med sine børn om deres psykiske sundhed.

- Mange forældre og børn spiser ikke sammen. Vi har alle sammen et eller andet vi skal til. Vi tænker, at vi alle sammen klarer os selv, men det gør vi jo ikke. Så hvis der er en lille knast på vejen, så vokser den sig lige pludselig meget stor, fordi man ikke får lov til at tale om den, siger Steen Andersen.

- Det handler om at give sig tid til at tale sammen. Men man skal ikke sige, nu skal vi sætte os ned og snakke sammen. Det handler om at skabe nogle stunder for eksempel under middagsbordet eller andre tider, hvor den unge er motiveret for det, fortsætter han.

Steen Andersen så gerne at psykisk sundhed var en del af undervisningen i folkeskolen.

- Vi kunne godt tænke os man havde psykisk sundhed på skoleskemaet. Sådan så det ikke kun er rygning, kost og alkohol, man lærer om. Men så man også lærer at passe på sig selv og hinanden.