Scanner skal være med til at lave nye kropsmål

Vores kroppe har ændret form. Det betyder, at tøjstørrelserne ofte ikke passer. En ny scanner på Via Design i Herning skal nu udvikle nye kropsmål.

kropsmål

Danskerne er blevet højere og nogle lidt bredere. Derfor oplever flere og flere, både mænd og kvinder, at fravælge tøj i prøverummet. Ikke fordi designet ikke falder i kundernes smag, men simpelthen fordi størrelsen ikke passer.  

- Der er så stort pres på, at der er mange kvinder, der har svært ved at finde tøj, siger Mette Nørgaard Terkildsen, Lektor og Ph.d.-studerende ved VIA Design Herning.

Det skal en kropscanner på Via design Herning nu være med til at lave om på. Ikke siden 1970'erne er der blevet lavet målinger til at standardisere tøjstørrelser i Danmark.

- I dag arbejder man egentlig ud fra en kropstype, som er en timeglasfigur, og det viser sig, at vi måske ikke er mere end omkring 14 procent i Danmark, der har en timeglasfigur, siger Mette Nørgaard Terkildsen.

Den nye scanner har kostet én million kroner, og der findes kun tre i verden. Den er en del af et projekt, der skal standardisere danske størrelser.

- Vi forsøger på at få nogle faktuelle data på, hvordan vi ser ud, så vi kan arbejde det ind og udvikle nogle nye standarter, siger Mette Nørgaard Terkildsen.

Før de nye målestandarter kan udvikles, kræver det, at i alt 5000 frivillige mænd og kvinder skal igennem scanneren.  Som belønning får de deres helt egen avatar med detaljerede individuelle mål.

Ifølge Poul-Erik Jørgensen, chefkonsulent ved VIA Design Herning, varer scanningen cirka ti sekunder, og den er ganske ufarlig.

- Det er at sammenligne med en laser, der sidder nede i supermarkedet, hvor man scanner sin stregkode. Derefter kommer alle data over på PC'en, siger han.

De mange resultater, der kommer ud af scanningerne, kommer flere til gode.  

- De studerende, vi har, som studerer inden for konstruktionsområdet, kommer ud med en enorm vigtig viden, som de bringer med ud i virksomhederne, som så forhåbentlig giver virksomhederne et løft i forhold til deres konkurrenceevne, siger Poul-Erik Jørgensen, der er Chefkonsulent ved VIA Design i Herning.

Og der er behov for viden på området, for returnering er en udfordring for tøjindustrien specielt, når det kommer til handel af tøj på internettet. Foreningen af dansk nethandel peger på, at hvert tredje stykke tøj købt på nettet bliver sendt retur.

- De vil komme til at kunne profitere på det, dels fordi at vi som branche gerne skulle ramme tættere på hvordan forbrugerne ser ud, siger Mette Nørgaard Terkildsen.

Om 3 år forventer VIA design at kunne offentligøre danskernes nye mål.