Sat på plads af minister: Loven skal holdes

Venstremanden Thomas Danielsen fra Holstebro har tidligere plæderet for, at landmændene stiltiende skulle ignorere de skrappe krav, der er til udledningen af ammoniak. Det er ikke en mulighed, fastslår Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Gylletank150922_0.jpg

I et indslag, der blev sendt på TV MIDTVEST den 29. august, opfordrede Vestres Thomas Danielsen de lokale landmænd til at udføre civil ulydighed i forhold til de stramme regler om udledning

- Lige nøjagtig i den her helt ekstreme sag, som vi står med, der bliver vi simpelthen nødt til civilt ulydigt at sige, at Danmark kan ikke leve op til vores forpligtelser, sagde han dengang om ammoniakudledningen. 

Den udtalelse forargede den socialdemokraternes landbrugsordfører Simon Kollerup så meget, at han stillede et spørgsmål til Miljø- og Fødevareminister Eva Kjer Hansen. Han ville gerne vide, om civil ulydighed også var hendes strategi i forhold til udledningen af ammoniak. 

- Jeg syens, det ville være frygteligt for vores miljø og vores natur, hvis Thomas Danielsen kommer igennem med det her, sagde han som reaktion på venstremandens udmelding.

Men civil ulydighed er ikke regeringens officielle strategi, det slår Eva Kjer Hansen fast i sit svar på Simon Kollerups spørgsmål. Miljø- og fødevareministeren har overfor Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg svaret følgende: 

"Jeg kan oplyse, at jeg ikke deler den holdning, somThomas Danielsen giver udtryk for i den nævnte artikel. Landets love skal overholdes, og regeringen bestræber sig altid på at overholde sine internationale forpligtelser."

Ministeren arbejder sideløbende på at få lov til at nedsætte Danmarks mål om at reducere ammoniakudledningen med 24% før 2020. Et mål, der gør Danmark til det mest ambitiøse EU-land på klimaområdet.

- Det er dejligt, at det bliver slået fast, at man ikke bare kan opfordre til at bryde loven, fordi man ikke er enig i den. Jeg tager det her som et udtryk for, at regeringen respektrer de mål, som blev sat under SR-regeringen, siger Simon Kollerup til TV MIDTVEST.

 

Se indslaget fra den 29. august 2015: