Salmer med turbo på: Vi synger meget hurtigere i kirkerne

En undersøgelse viser, at tempoet på salmerne i kirkerne i dag er fem til syv gange hurtigere end tidligere.

Der bliver bladret hurtigere igennem salmebøgerne.
Der bliver bladret hurtigere igennem salmebøgerne.
Foto: Scanpix / Bjarke Ørsted

En tur i kirken er en noget hurtigere oplevelse nu end for år tilbage. I hvert fald er salmetempoet blevet speedet gevaldigt op, viser en ny undersøgelse.

Professor i orgelspil Ulrik Spang-Hanssen har undersøgt salmetempoet i de danske kirker og sammenlignet det med, hvor hurtigt der er blevet sunget i løbet af de sidste 300 år.

- På de målinger jeg har kunnet lave, så er der tale om en fem- til syvdobling. Mange steder har man oppet tempoet i en jagt efter at gøre salmerne mere medrivende, men dermed er tempoet måske kommet så højt op, at man er ved at opnå det modsatte, siger Ulrik Spang-Hanssen, der er professor ved Det Jyske Musikkonservatorium.

Råd fra organisten: Kend dit publikum

I Gimsing Kirke ved Struer er de ikke i tvivl om, at salmernes tempo har stor betydning for, hvordan kirkegængerne oplever dem.

- Tekstens mening kan godt gå lidt tabt, hvis man spiller en salme for hurtigt og endelserne glipper, men omvendt er det også vigtigt, at man får en god musikalsk oplevelse af kernesalmer, siger Anders Bech Hald, der er organist i kirken.

Kirkens sognepræst synes dog, der er brug for lidt tempo for at holde gang i gudstjenesten.

- Det betyder da noget for stemningen. Det løfter da, når der er noget tempo på, og det bliver trist og langsomt, hvis det går for langsomt, siger sognepræst i Gimsing Kirke, Charlotte Rønhoff.

For organist Anders Bech Hald handler det primært om at kende sit publikum og så tilpasse tempoet efter, hvem der er i kirke den dag.

- Jeg sætter med vilje tempoet lidt højere, når det er konfirmander, for deres puls kører simpelthen lidt højere, og det har jo meget at sige. Er der mange gamle mennesker, så vil jeg sætte tempoet lidt langsommere, siger han.

Det er især i løbet af de seneste 50 år, at salmetempoet er blevet skruet i vejret.

2:03
En ny undersøgelse viser, at tempoet på salmerne i kirkerne i dag er fem til syv gange hurtigere end for år tilbage.