Salget af sommerhuse sætter ny rekord

I februar 2019 blev der solgt 22 procent flere fritidsboliger end sidste år.

Arkivfoto fra et sommerhusområde i Søndervig.
Arkivfoto fra et sommerhusområde i Søndervig.
Foto: Bax Lindhardt / Ritzau Scanpix

Der er intet nyt i, at danskerne er vilde med sommerhuse, og tilsyneladende er vi blevet endnu vildere med at eje sommerhusene selv.

Årets første måned indikerede, at der venter et rekordår i 2019 for sommerhussalget. I forhold til januar 2018 var stigningen på 11,2 procent.

Nu viser beregninger for februar, som RealMæglerne og BoligOne har foretaget på baggrund af salgsstatistikker fra Boligsiden, at salget fortsætter med raketfart. Her er stigningen på hele 22 procent i forhold til februar 2018.

Sammenlignet med 2017 er der i februar i år blevet solgt hele 34,5 procent flere sommerhuse.

Det er blevet billigere at eje

De nye salgstal betyder, at sommerhussalget nu ligger på sit højeste niveau siden 2006.

– Der er ingen tvivl om, at den gode sommer sidste år har haft en effekt. Men den største effekt skal med sikkerhed findes i de politiske tiltag, som trådte i kraft i 2018, udtaler Preben Merrild Angelo, direktør i RealMæglerne og BoligOne.

I 2018 blev det muligt at realkreditfinansiere købet af et sommerhus med op til 75 procent mod 60 procent tidligere, hvilket har gjort markedet mere attraktivt. Samtidig blev bundfradraget for sommerhusudlejning hævet fra 21.400 kroner i 2017 til 40.000 kroner i 2018, såfremt man udlejer via et udlejningsbureau. Det betyder, at mange nu kan eje et sommerhus uden at have de store udgifter på det.

Sidst, men ikke mindst, skal pensionister nu blot eje sommerhuset i ét år, før det kan opnå helårsstatus. Det har fået mange til at gøre sig overvejelser om, hvorvidt alderdommen skal nydes i et sommerhus.