Særsyn i december: Hugorm med forårsfornemmelser

Som noget helt usædvanligt for årstiden blev der lørdag fundet en sprællevende hugorm ved Bulbjerg i Thy.

Hugorm ved Bullbjerg
Foto: Karl Jørgen Miltersen

Karl Jørgen Miltersen og familien fik sig noget af en overraskelse, da de lørdag gik tur på stranden ved Bulbjerg i Thy. Her var de nemlig ved at træde på en hugorm, der havde forvildet sig helt ned til vandkanten.

- Jeg skyndte mig bare at finde min telefon frem, så jeg kunne få taget nogle billeder, for jeg troede ikke, at hugorme var ude på denne tid af året, siger Karl Jørgen Miltersen.

Hans undren var med god grund, for en hugorm i december er et særsyn. Normalt går de i dvale i slutningen af oktober og dukker først om igen i slutningen af marts.

Med en pind forsøgte karl Jørgen Miltersen forsigtigt at flytte på hugormen, og her viste det sig, at den var sprællevende.

Temperaturen er afgørende
Selv om der er tale om et sjældent syn, kommer nyheden ikke helt bag på biolog Poul Hald Mortensen fra Thy.

- Netop i denne vinter har vi jo noget, der svarer til oktobervejr, og med disse tocifrede temperaturer er det ikke helt så usædvanligt, siger han.

Det undrer dog biologen, at hugormen blev observeret lige netop på en overskyet dag som i går. Hugormen er nemlig vekselvarmedyr, som er afhængig af solens stråler for at få energi til at jage.

Hans teori er, at hugormen formentlig er blevet overrasket af pludselig kulde eller regn og derfor er blevet liggende på stranden for at samle energi i stedet for at søge dvale i jorden.