Sådan tager du den akavede snak om nøgenbilleder med dit barn

Som forælder kan det være svært at tage hul på samtaler med sine børn om sex. Men jo før man kommer i gang, jo bedre, lyder anbefalingerne.

Telefon barn
Foto: Kasper Palsnov / Ritzau Scanpix

Hvor går min grænse? Og hvordan mærker jeg andres? Det er nogle af de spørgsmål, som skoleelever i denne uge beskæftiger sig med på landets skoler.

Uge 6 er i år dedikeret til emnet ’grænser’. Eleverne lærer om intime grænser både i det virkelige liv, og når de færdes online.

Men det er ikke nok, at snakken om sex foregår ude på skolerne. Den skal også foregå derhjemme, mener Lene Stavngaard, der er national chef i Sex & Samfund.

- Børn vil rigtig gerne tale med deres forældre. Men de har brug for, at initiativet skal være på forældrenes banehalvdel, siger hun.

En undersøgelse lavet af Sex & Samfund viser, at 63,2 procent af forældrene ikke føler sig klædt på til at tage snakken om intime grænser og grænser på sociale medier med deres børn. Men det er vigtigt at gøre det, mener organisationen.

 - De unge har brug for det her initiativ. De har brug for tilladelsen fra deres forældre til at diskutere krop, køn og seksualitet. Så bliver det mere sandsynligt, at de opsøger hjælp, hvis de oplever noget problematisk, siger Lene Stavngaard.

Jo før, jo bedre

- Børn vil rigtig gerne tale med deres forældre, men de har ikke lyst til at høre historier om forældrenes egne erfaringer. Så gå uden om egne erfaringer. Spørg i stedet nysgerrigt ind til barnets liv. ”Hvad synes I er spændende? Hvad kigger du på? Hvorfor er den her interessant?” På den måde kan man blive en del af den unges erfaringsgrundlag, siger Lene Stavngaard fra Sex & Samfund.

- Man kan også diskutere de ting, der sker i medierne. Brug noget andet som åbning til dialogen med barnet i stedet for at tage udgangspunkt i den unge selv. For eksempel den såkaldte Umbrella-sag, der rullede for nyligt, siger hun.

Man bør løbende snakke med barnet om sex og grænser, så samtalerne bliver en naturlig del af relationen til barnet.

- Det vigtigste er at have modet til at tage snakken med de unge. Og så kan det godt være, at børnene ikke gider tale om de ting. ”Øv nej, mor eller far, det gider jeg ikke snakke om”. Og det skal man acceptere det og så sige, at det også er helt fint. Men understreg, at de altid kan komme. Det er så vigtigt, selv om det kan være akavet, lyder det fra Leve Stavngaard.

Også Red Barnet opfordrer forældre til at snakke med deres børn.

Kuno Sørensen fra Red Barnet forklarer i videoen herunder, hvorfor det er vigtigt at tale om grænser med børn.

1:41
 

Vær selv en rollemodel

- Forældre skal selv være gode rollemodeller for deres børn, når det kommer til sociale medier. For eksempel skal de spørge deres børn om samtykke, før de ligger billeder op af deres egne børn på nettet. Det er god stil. Det er min opfattelse, at mange forældre ikke tænker over, at de skal spørge deres børn om lov, inden de deler billeder af dem, siger Lene Stavngaard fra Sex & Samfund.