Vikingernes Virkelige Verden

Sådan spiste de midt- og vestjyske vikinger

Har du lyst til at spise som vikingerne, så skal der store mængder fisk og brød på bordet.

Fladbrød var en af vikingetidens helt store specialiteter.
Fladbrød var en af vikingetidens helt store specialiteter.
Foto: dba media

Fordi de var omgivet af åer, søer og ikke mest havet, spiste de midt- og vestjyske vikinger store mængder fisk til dagligt. Fiskene blev blandt andet fanget i Ringkøbing Fjord og Skjern Å.

Top tre på hitlisten over råvarer i vikingetiden var får, fisk og korn. Der var dog også vikinger, der ikke producerede al deres mad selv, men som i stedet købte ”take-away”. Det kunne være smeden eller fiskeren, der fik sit behov for mad dækket ved at handle eller bytte på det lokale marked.

Laksen blev spiddet med træpinde og tilberedt med strålevarme fra bålet.
Laksen blev spiddet med træpinde og tilberedt med strålevarme fra bålet.
Foto: dba media

- En rigtig vigtig handelsvare i vikingetiden var den hvide salt. Salt i vikingetiden var rigtig dyrt – man siger, at man skulle helt op og bruge et gram sølv per et gram salt, så det har været en rigtig dyr ting at købe for husfruen til langhuset, siger Louise Schelde Jensen, vært på Vikingernes Virkelige Verden.

Men i vikingetiden kunne man godt lidt at bruge råvarer, som var lettilgængelige. Så i stedet for at købe den dyre, hvide salt, tørrede man blæretang fra havet og lavede i stedet sortsalt, som man bruge i husholdningen i midt- og vestjylland. 

Hvedemel var meget dyrt i vikingetiden. Vikingerne hentede det blandt andet fra Tyskland og Polen.
Hvedemel var meget dyrt i vikingetiden. Vikingerne hentede det blandt andet fra Tyskland og Polen.
Foto: dba media

Hvedemel var dyrt i vikingetiden

I dag tænker vi rigtig meget over, hvad vi kommer i munden. Vi skal ikke spise for meget sukker eller for mange kulhydrater. Men i vikingetiden spiste man alle de fødevarer, man kunne komme i nærheden af.

- Rugmel var noget af det, som man generelt brugte meget til brød i vikingetimen. Den hvide mel, altså hvedemel, var den dyre mel i vikingetiden. Man havde ikke så meget af det her i Danmark, og man hentede det måske endda fra Tyskland og Polen, siger Louise Schelde Jensen. 

Det hjemmemalede mel betød, at vikingernes tænder ikke havde det så godt. Generelt kan man se på skeletter fra den tid, at tænderne er mere slidte end andre tidsaldre. Det skyldes blandt andet småsten i melet.

Her kan du se det tredje program i serien Vikingernes Virkelige Verden:

27:08
Mjød og ædedolke. Vikingernes vigtigste mænd var ikke krigere eller købmænd. Det var vikingen, der fik afgrøder ud af forblæst jord - og kunne forvandle det til mad.