Sådan skal du køre, når der er meget vand på vejene

Den klare anbefaling fra Vejdirektoratet er: Kør som du ville gøre på en isglat vej om vinteren.

Arkivfoto
Arkivfoto
Foto: Morten Dueholm / Ritzau Scanpix

Er der vand på vejene, er der risiko for akvaplaning, og her har Vejdirektoratet formuleret råd til at sikre, at bilen holder sig på vejen.  
 
• Du må ikke forsøge at bremse 

• Du skal slippe speederen, træde koblingen i bund og styre fremad i kørselsretningen

Du skal, med andre ord, køre på samme måde som du ville gøre på en isglat vej om vinteren. 

Hvad med automatgear?

Hvis du kører i en bil med automatgear, så har du i sagens natur ingen koblingspedal. Her gælder det i stedet om fortsat ikke at bremse og samtidig slippe gaspedalen. Her vil en bil med automatgear begynde at bremse en lille smule, men det betyder ikke noget ifølge en kørelærer.

- Vi kører også med biler med automatgear på glatbanen, og her er rådet, at man bare slipper trykket på gaspedalen. Man behøver ikke at sætte gearstangen i N (neutral), for bilen løber frit, når man ikke trykker på gassen, fortæller kørelærer Niels Bay fra Viborg.

Akvaplanning er et fænomen, der opstår, når det regner stærkt, og der falder så meget regnvand på kørebanen, at vandet ikke kan nå at løbe af.  

Der samler sig typisk store søer af vand på eller i kanten af kørebanen, som bilen kan kure henover, som om den havde fået skøjter på.

DMI er også klar med gode råd omkring akvaplaning, og her er anbefalingen også at lade bilen passe sig selv i det øjeblik, det sker:

"Blandt alle med kendskab til akvaplaning er der almindelig enighed om, at hvis bilen begynder at akvaplane, skal man træde koblingspedalen i bund, slippe speederen, holde rattet stille og lade være med at træde på bremsen. Koblingspedalen skal holdes i bund, til man er vel ud af akvaplaningen," lyder det i anbefalingen.

Hør færdselsleder ved Midt- og Vestjyllands Politi, Henrik Glintborg, fortælle om akvaplaning og trafiksikkerhed: 

2:43
En mand er i kritisk tilstand efter, at han i eftermiddag var involveret i bare en ud af flere episoder i trafikken omkring Holstebro.