Få trafikforskerens råd: Sådan undgår du at blive vred i trafikken

Flere og flere rammes af trafikvrede. Men der er forskel på, hvorfor man selv mener, at man reagerer, og hvorfor man mener, at andre reagerer.

Mette Møller, trafikforsker fra DTU, taler om vejvrede.
Mette Møller, trafikforsker fra DTU, taler om vejvrede.
Foto: TV MIDTVEST

Der er forskel på, hvorfor man selv reagerer med vrede, og hvorfor andre reagerer med vrede, i trafikken.

Det fastlægger en ny undersøgelse, som blandt andre Mette Møller, trafikforsker fra DTU, har været med til at lave.

- Det tyder på, at når man spørger folk, hvorfor de selv bliver vrede i trafikken, så er det faktisk flertallet, der siger, at det er fordi, de bliver forskrækket, siger hun.

Men når det kommer til, hvorfor andre bliver vrede, er der et andet svar.

- Interessant nok viser undersøgelsen også, at når man skal sige, hvorfor man tror, andre bliver vrede, så er det fordi, de ikke kan styre sig. Så der er et misforhold i forhold til, hvordan man forklarer sin egen vrede og andres vrede, der er interessant, lyder det fra trafikforskeren.

Bevar roen

Hvis man ender i en situation, hvor vreden er ved at tage over, så har Mette Møller særligt ét råd til, hvordan man skal undgå det.

- Det er rigtig vigtigt at prøve at bevare roen – også selvom der er andre, der gør noget, som berettiger til, at man bliver vred. For i det øjeblik man lader sig løbe afsted med sine følelser og mister koncentrationen, så er man ikke opmærksom på trafikken, og så udsætter man sig selv og andre for fare, siger hun, hvorefter hun fastlægger tre punkter, man kan forsøge sig med:

- Bevar roen, tæl til 10 og prøv at kom sikkert væk fra stedet.

1:47