Gode råd: Sådan skal du gøre, hvis du kører et dyr ned

Hold afstand til dyret og ring til Dyrenes Vagtcentral, lyder et af rådene fra en ekspert.

Arkivfoto.
Arkivfoto.
Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix

Det er højst sandsynligt på de fleste bilisters liste over mareridt i trafikken at ramme et større, vildt dyr.

Men uheldet kan som bekendt være ude, og så er spørgsmålet så, hvad du egentlig skal stille op, hvis du pludselig befinder dig i en situation, hvor du skal håndtere et såret dyr i vejkanten.

Det giver biolog Michael Carlsen fra Dyrenes Beskyttelse sine gode råd til her:

- Når først skaden er sket, er det en rigtig god idé at ringe til Dyrenes Vagtcentral på 1812. Hvis dyret ligger i vejkanten og er i live, skal man holde god afstand til dyret. Det kan stresse dyret rigtigt meget, hvis mennesker kommer for tæt på.

- Og selvom dyret er voldsomt skadet, ved det godt, at mennesker er farlige. Så nogle gange kan de lave nogle helt utrolige ting trods skaderne og dermed være farlige for mennesker.

Hos Dyrenes Vagtcentral får du hjælp til, hvordan du skal forholde dig. Hvis dyret stadig ligger på stedet, er det én type hjælp, der skal frem og hjælpe med aflivningen. Strejfer dyret såret rundt, skal en schweisshundefører sendes ud og lede efter dyret, forklarer Michael Carlsen.

Gør ikke noget selv

Selvom det kan være hjerteknusende at se et dyr lide i rabatten, anbefaler Michael Carlsen på det kraftigste, at man ikke tager affære på egen hånd.

- Man skal ikke begynde at gøre noget selv. Det er store dyr, og de kan være svære at aflive. Man skal være jæger og have et våben, der kan klare det. Og selv der kan man have en udfordring.

- Så det er ikke noget, man bør gøre selv. Det vil jeg ikke anbefale, siger Michael Carlsen.