En vinder på vej: Sådan går det Max, Klara og Simon syv år efter

De var vindere på vej, da TV MIDTVEST for syv år siden mødte tre unge sportstalenter. Meget er sket siden, vi har igen mødt Max, Klara og Simon.

Meget er sket siden TV MIDTVEST mødte sportstalenterne Klara, Simon og Max. I dag er de forskellige steder i deres liv.
Meget er sket siden TV MIDTVEST mødte sportstalenterne Klara, Simon og Max. I dag er de forskellige steder i deres liv.
Foto: Majbrit Bach TV MIDTVEST

Det er hårdt arbejde at være talent. Både for den unge og de voksne bag. Det blev tydeligt, da TV MIDTVEST i serien "En vinder på vej" for syv år siden mødte tre talentfulde børn, der alle havde ambitioner om international succes. 

Det er bare langtfra alle talenter, der lykkedes med at indfri drømmen om en stor karriere med internationale mesterskaber. Faktisk kun ganske få. 

Derfor satte TV MIDTVEST sig for at finde ud af, hvad der er sket med de tre talenter fra serien. Et projekt der skulle vise sig at være et godt billede på, at livet ikke altid går efter planen. At uforudsete hændelser påvirker prioriteringer på livet. 

En af dem serien gik helt tæt på var Klara Doktor fra Viborg. Mor Lene sagde åbent, at hun pacede datteren for at hjælpe hende. En pace der med tiden blev for meget. Det indrømmer moderen, da vi møder hende i forbindelse med et dansestævne. Et stævne, hvor mor og datter angriber opgaven noget anderledes end for syv år siden. For et par år siden skete noget uventet. Dansen blev fra den ene dag til den anden ikke det eneste omdrejningspunkt i Klaras liv. 

- Det blev for meget det hele, forklarer Klara. 

Klara Doktor sætter ord på den nedtur, der for to år siden fik den før så succesfulde danser fra Viborg til at levere dårlige resultater på stribe. Lysten til discodans forsvandt og på sidelinjen måtte Klaras mor erkende, at hun bar en del af skylden.  

 - Det var for hårdt for Klara, at der var så store forventninger til hende. Både fra hende selv, os forældre og trænere. Vi var for hårde ved hende, fortæller Lene Doktor. 

Allerede som helt lille drømte Klara fra Viborg store drømme om dans.
Allerede som helt lille drømte Klara fra Viborg store drømme om dans.
Foto: Majbrit Bach TV MIDTVEST

Men hvordan er det gået Max og Simon siden optagelserne sluttede? Og hvad med deres forældre, der dengang ikke var bange for indrømme, at de pacede deres børn? Har det haft positive eller negative konsekvenser?

Simon:  Et nyt liv uden far

Simon Hansen var 13 år, da TV MIDTVEST fulgte ham tæt. Atleten fra Bording var dansk mester i både 60 og 100 meter sprint.

Simon trænede hver eneste dag. Det var altid sammen med hans far, den tidligere professionelle fodboldspiller Ove Hansen. Udover rollen som far og træner var Ove Hansen også mentor for den talentfulde løber.

Simon er opdraget til at give alt, hvad han har. Det så man allerede tilbage for syv år siden, da TV MIDTVEST første gang mødte sprinteren. 

I dag, 7 år efter, er far og søn ikke længere et makkerpar på træningsbanen. Simon er flyttet til USA. For halvandet år siden kontaktede det anerkendte Maryland Universitet nemlig den 20-årige atlet.

De tilbød at betale for Simons uddannelse og ophold på skolen i fire år. I modydelse skulle han være en del af deres atletikhold i den amerikanske collegeliga. Et tilbud kun ganske få danske atleter før ham har fået.

2:03
Ove Hansen, tidligere fodboldspiller, var faderen, der støttede sin dreng Simon i den hårde træning. 

- Det var for vildt. Deres mindset er fuldstændigt som mit. De er topprofessionelle og fokuserer på selv den mindste detalje, lige det jeg har brug for, fortæller Simon begejstret om sin nye skole og atletikklub, der ligger en times kørsel fra Washington.

Det var universitets træner, den tidligere OL-guldvinder Andrew Valmon, der kontaktede Simons far. Træneren drømte om at få Simon til Maryland, hvor han var i gang med at bygge et nyt atletikhold op. Her skulle danskeren være førstesprinter.

Far Ove var ikke i tvivl om, at sønnen skulle afsted. Hvis målet om en OL-billet skulle blive til virkelighed, så var et farvel til Danmark eneste mulighed. Også selvom det betød, at mange års tæt parløb mellem far og søn sluttede.

- For fem år siden aftalte Simon og jeg, at vi skulle gå efter netop sådan en mulighed i USA. Niveauet i USA er ekstremt højt. Her kan dansk atletik slet ikke være med, fortæller Ove Hansen. 

Selvom det var en let beslutning for Simon og Ove Hansen, så var det alligevel en rørt far, der sendte sin søn afsted til USA. TV MIDTVEST var med til Simon sidste træning, før han rejste til USA. Her havde Ove Hansen svært ved at holde tårerne tilbage. 

0:53
Det var svært for far Ove at sende Simon alene til USA. 

I USA træner Simon otte gange om ugen. Han bor, spiser og studerer med de andre atleter på holdet, og allerede nu har han rykket sig. For fokus på de små detaljer i hans løbestil har allerede givet resultater.

Amerikanerne har nemlig givet Simon en ny viden om hans krop. Maryland University og Simons træner bruger det nyeste og mest professionelle udstyr inden for atletikverden.

Eksempelvis har Maryland University en løbebane, hvor der ligger trykplader under. Pladerne måler de tryk atleterne sætter, når de løber. Data ryger direkte videre ind i en computer. Simons data afslørede hurtigt, at han løb mere med mere vægt på sit venstre ben end sit højre ben.

Derfor har Simons træner ændret hans træningsprogram. Han vægttræner anderledes, så hans højre ben kan få mere styrke og dermed kan indhente det venstre ben, der udviklingsmæssigt var foran.

- I atletikkens verden betyder selv de mindste detaljer enormt meget. Hvis den her viden kan forbedre mit løb bare to procent, så rykker mit mål om OL i Paris i 2024 endnu tættere på, fortæller en glad Simon, der sammen med sin træner har sat et officielt mål om at komme med til OL i Paris i 2024.

0:10
På Universitetet i USA har Simon de optimale træningsbetingelser for at kunne udvikle sig. 

Lige nu er Simon hjemme i Danmark på grund af en skade. Men snart pakker han kufferten igen og vender tilbage til livet i USA, hvor han lever som en professionel atlet. Planen er, at Ove Hansen kommer på besøg, når Simon skal løbe sæsonens første løb for sit universitet. For selvom Simon nu står på egne ben, så betyder hans far stadig meget.

- Uden min fars støtte og pace igennem årene, var jeg aldrig nået hertil. Hans støtte nat og dag har betydet alt, forklarer Simon. 

MAX – Tragisk ulykke og skilsmisse tog modet fra ham

Max var kun 8 år, da han i ”I en vinder på vej” selvsikkert proklamerede, at han ville være verdens bedste, og køreren fra Oddense i Salling havde noget at have ambitionerne i.

Selvom Max ofte var den yngste deltager i sin klasse, satte han konkurrenterne til vægs i Danmark. Max vandt DM flere år i træk. Også internationalt lå Max i toppen, når han og familien brugte weekenderne på at køre til Holland for at sønnen kunne køre mod Europas bedste.

Fra han var helt lille drømte Max om en international karriere i motorsport.
Fra han var helt lille drømte Max om en international karriere i motorsport.
Foto: Majbrit Bach TV MIDTVEST

Her 7 år efter er ambitionerne hos motocrosskøren fra Oddense ikke længere de samme. Det fortæller hans far Rene Pedersen. For fire år siden parkerede den talentfulde kører sin motocrosscykel i garagen, og der blev den. Rene Pedersen husker det tydeligt.

- Lysten forsvandt. Max ville ikke længere køre. Det var hårdt. Pludselig ændrede vores liv sig fuldstændigt, fortæller Rene. 

Alt kørte ellers for den talentfulde motocrosskører. De gode resultater i Europa betød, at flere professionelle motocrosshold tilbød Max en kontrakt. Blandt andet et engelsk hold. Men så indtraf en frygtelig ulykke i motocrossmiljøet, og det ramte Max hårdt.

2:07
Vi var med på en typisk løbsweekend i Holland for Max og fra Rene. 

I 2014 døde 24-årige Kasper Lynggaard efter et styrt til et stævne i Tyskland. I flere år havde Morsingboen, der selv var Danmarks bedste, trænet Max. De to havde samtidigt opbygget et tæt venskab.  

- Jeg kunne mærke på Max, at han var meget ked af det. Men han holdt meget sorgen inde i sig selv, fortæller Rene Pedersen.  

Efter ulykken skete der endnu en markant ændring i den unge motocrosskørers liv. Max´s forældre blev skilt. Hurtigt blev turene til stævnerne, hvor forældre nu ikke længere begge var med på sidelinjen, smertefulde for Max. Det husker hans far tydeligt.

- En skilsmisse er jo hård. Max skulle vænne sig til pludselig at bo skiftevis ved mig og hans mor. Hverdagen ændrede sig, og han fik pludselig mere lyst til at være sammen med sine venner og spille fodbold, forklarer Rene Pedersen. 

At Max helt valgte at stoppe, tog også hårdt på hans far. I en årrække havde Rene Pedersen brugt det meste af sin fritid på sin søns sport. Han havde pacet og sørget for de bedste vilkår for sin søn. Men da Max stoppede, valgte Rene Pedersen at gøre det helt modsatte. Han gav Max fred og nævnte sjældent motocross.

- Jeg vidste straks, at jeg ikke skulle presse ham ud og køre igen. Det ville gå galt. Lysten skulle komme fra ham selv, forklarer Rene. 

I dag er Max 15 år. Årene uden motocross har modnet ham, fortæller hans far. Sorgen efter Kasper Lynggaards død er kommet på afstand, og i dag har Max vænnet sig til livet, hvor han bor skiftevis hos sin mor og far.

I denne uge er Max hos sin far, men de er ikke i Oddense, som de plejer. Lige nu befinder de sig i Italien. Sidste vinter begyndte Max nemlig igen at vise interesse for motocross.

Lysten til motorcross er vendt tilbage. Derfor har far og søn været på træningslejr I Italien. 
Lysten til motorcross er vendt tilbage. Derfor har far og søn været på træningslejr I Italien. 
Foto: Majbrit Bach TV MIDTVEST

Han spurgte sin far, om de ikke skulle en tur på træningsbanen igen. Max nød det og kørte efterfølgende nogle enkelte løb. I denne sæson tager teenageren fra Oddense springet fuldt ud. Han skal køre en fuld sæson udendørs.

Derfor er Max og Rene Pedersen i Italien, hvor Max forbereder sig til sæsonstart. Her er vejret nemlig godt og banerne optimale til masser af træningstimer. På sidelinjen hjælper Rene Pedersen med alt det praktiske, og han nyder hvert øjeblik.

- Jeg har savnet det her. Bare ham og mig. Man lærer sit barn at kende på ny, når man bruger så meget tid sammen, fortæller far Rene Pedersen. 

Klara: Taknemmelig for mors støtte

Klara Doktors nedtur var hård. Både for hende selv og hendes mor. Men midt i en barsk tid valgte de at sadle om. Klara skar sin træningsmængde ned. Hun begyndte i stedet at bruge mere tid sammen med sine venner.

Det hjalp og langsomt vendte Klaras danseglæde tilbage, det samme gjorde de gode resultater. I 2018 blev Klara nummer to til DM. På tilskuerpladserne heppede hendes mor Lene Doktor. Nu med en helt anden tilgang til datterens sport.

- Jeg vil lade være med at have så store forventninger til hende. Jeg vil bare nyde det, lade hende nyde det. Og undlade at presse hende, fortæller hun fra hallen i Køge, hvor Klara netop har været en tur på præmieskamlen.

I dag er Klara tilbage på dansegulvet, men i en anden udgave end før krisen. 
I dag er Klara tilbage på dansegulvet, men i en anden udgave end før krisen. 
Foto: Majbrit Bach TV MIDTVEST

Klara Doktor er også glad. Ikke kun for det gode resultat, der viser, at hun er tilbage i topform, men også for hendes mors støtte. For den nu 19-årige danser bebrejder på ingen måde sin mor. De mange års pace og dedikation har ifølge Klara ikke været spildte.

- Det har jo gjort, at jeg er blevet til den, jeg er i dag. Hun har hjulpet mig igennem det hele, forklarer Klara Doktor. 

Klara har besluttet, at hun tager endnu en sæson på dansegulvet. Sideløbende læser hun HF. Målet er at komme ind på sygeplejerskeuddannelsen.

Se eller gense alle afsnit af ”En vinder på vej” her.

11:32
En vinder på vej - afsnit 1
11:41
En vinder på vej - afsnit 2
10:17
En vinder på vej - afsnit 3
12:04
En vinder på vej - afsnit 4