Sådan forbedrer de juletræernes gener - uden at sprøjte

Når man har et skovbrug, vil man gerne have de bedst mulige træer. Det kan man godt gøre uden kunstig genmodificering. Man avler de bedste træk frem.

11:18
Hede Danmark er en servicevirksomhed, der tjener penge til Hedeselskabet
Foto: Agata Lenczewska-Madsen / Ritzau Scanpix

Man kan ændre på naturens karakteristikker uden at sprøjte, kunstigt genmodificere eller tage reagensglas og pipetter frem.

HedeDanmark er en stor virksomhed, der har mange forskellige opgaver. En af dem er skovbrug, blandt andet af juletræer. En anden er salg af frø. De to hænger sammen for HedeDanmark.

Mens de selv dyrker og sælger juletræer, så sælger de også frø til juletræer til planteskoler, og for at gøre de frø, så gode som muligt, så laver HedeDanmark det, der hedder forædling.

Det foregår ved at klippe den pæneste gren af et eksisterende træ og så avle på den.

- Jeg vurderer den bedste kvist og klipper den af træet. Så får jeg lavet rod på den, så den bliver til sit eget træ. På den måde får vi forædlede planter, siger Morten Krogh, der er leder af Frø og Genitik i HedeDanmark.

De træer, der bliver lavet på denne måde, bliver så fremtidens ’frøtræer’. De kommer ikke hjem i stuerne og stå til jul, men frøene fra træet bliver til fremtidens juletræ.

- Frøtræerne bliver sat ud i en ny bevoksning, hvor de bestøver hinanden, alle de her forædlede træer. Dem kan vi så høste kogler på og høste det færdige frø på, som vi så sælger til planteskolerne, siger han.

Formålet med forædling er at fremavle de karakteristikker, som man gerne ser i træerne. Skal træernes grene være meget tætte, eller skal der være rum imellem grenene? Hvor højt skal træet være? Hvor symmetrisk skal det være?

Det er også en måde at gøre træerne mere modstanddygtige på og dermed forhindre plantesygdomme, ifølge Denstoredanske.dk.

Hedeselskabet, som Hede Danmark hører under, blev startet af Enrico Dalgas i 1866.