S vil bruge millioner på at bekæmpe snus

Sportsfolk, efterskoleelever og unge i almindelighed bruger snus. Nu vil Socialdemokratiet bruge millioner på at komme den ulovlige snus til livs.

9:25
Danskerne ryger og drikker for meget og motionerer for lidt. Vi lever ikke længe nok. Hvad er der at gøre ved det? Gæster er denne gang: Flemming Møller Mortensen (Soc.dem), Carsten Kissmeyer (Venstre) og praktiserende læge Michael R. Poulsen.

Der bliver brugt for få ressourcer på at bekæmpe den ulovlige snus og komme især de unges forbrug til livs. Skadevirkningerne er store. Derfor vil Socialdemokratiet nu sætte penge af til formålet.

- Vi vil have en kontrol, så der er en reel risiko for at blive taget i at sælge ulovlige produkter – eller sælge produkter, hvor man ikke overholder aldersgrænsen, siger Flemming Møller Mortensen, der er Socialdemokratiets sundheds- og forebyggelsesordfører og fortsætter.

- Vi har afsat 20 millioner kroner om året. Vi vil have, der skal være et korps, der skal være ansat under Sundhedsstyrelsen. Ikke under Sikkerhedsstyrelsen eller andre steder. Men, hvor der er en forståelse for det problem, man går ud og kontrollerer, siger Flemming Møller Mortensen.

Ekstremt stort forbrug

En praktiserende læge med 20 års erfaring i Holstebro slår fast med syvtommersøm, at problemet med den ulovlige snus er omfattende. Det er stigende. Snus er ifølge fagkundskaben stærkt sundhedsskadeligt.

- Det er forholdsvist nyt blandt de unge, men det er et ekstremt stort forbrug, vi ser. Vi ser det i mange sammenhænge. Vi ser det blandt unge. Vi ser det også blandt sportsfolk for eksempel, forklarer praktiserende læge Michael R. Poulsen.

- Der er forskellige former for snus, men de indeholder allesammen kræftfremkaldende stoffer. Snus giver kræft i mundhulen. Det giver kræft i bugspytkirtlen. Det giver hjertekarsygdomme, advarer Michael R. Poulsen.

28:36
Danskerne ryger og drikker for meget og motionerer for lidt. Vi lever ikke længe nok. Hvad er der at gøre ved det? Gæster er denne gang: Flemming Møller Mortensen (Soc.dem), Carsten Kissmeyer (Venstre) og praktiserende læge Michael R. Poulsen.

Venstre: Svært at lave forbuds-land

I partiet Venstre anerkender man, at diskussionen om både snus, og også tobak i mere bred forstand, er nødvendig. Man er enig i, at der er behov for at sætte rammer og lave kontrol. Men villig til at sætte penge af til formålet er man som udgangspunkt ikke.

- Et land som USA har en relativ restriktiv politik om, hvornår man kan købe ditten og datten. Men essensen er, at USA faktisk har relativt store misbrugsproblemer, siger Carsten Kissmeyer, medlem af Folketinget og det midtjyske regionsråd for Venstre.

2:05
Tidligere var rygning en udfordring på efterskolerne, men den rolle har snus mange steder overtaget.

- Jeg tror stadigvæk, at noget af det, der også er vigtigt, det er at overveje, hvordan det er man påvirker de unges 'coolness'. Hvornår er noget 'cool' og hvornår er noget ikke 'cool'? Jeg tror det er vigtigt man går ind på den boldgade. Det at lave et forbuds-land – det er det rigtig svært at have succes med, mener Carsten Kissmeyer.

Flemming Møller Mortensen, Carsten Kissmeyer og Michael R. Poulsen er  i gæster i denne uges Krydsfelt. I det politiske magasin på TV MIDTVEST bliver der denne gang debatteret folkesundhed, herunder rygning, snus og ulighed i danskernes sundhed.