Ny prognose: S større end V i Vestjylland

En ny mandatprognose offentliggjort af Altinget giver Socialdemokraterne en overraskende førertrøje i Vestjyllands Storkreds foran Venstre.

En ny prognose vender den dominerende farve i Vestjyllands Storkreds fra blå til rød. Foto: TV MIDTVEST

En ny mandatprognose giver for første gang i en årrække Socialdemokratiet den største andel af mandater i Vestjyllands Storkreds. Dermed tegner Socialdemokratiet til at blive det største parti i Vestjylland. Det skriver Altinget. 

Læs også Kamp om Lundes stemmer: Venstre frygter stemmespild

Vestjylland er ellers traditionelt Venstre-land, men prognosen, der er udarbejdet af professor Kasper Møller Hansen for Altinget på baggrund af 9.782 gallup-interviews, giver Socialdemokratiet fem mandater mod Venstres fire. 

Da Esben Lunde Larsen ikke genopstiller, tegner det altså fortsat til genvalg for de fire siddende medlemmer Inger Støjberg, Kristian Jensen, Kristian Pihl Lorentzen og Thomas Danielsen. Men Lundes afløser Kenneth Mikkelsen kan også ende med at overraske, og - hvis prognosen med fire mandater holder - ende med at snuppe en folketingsplads foran en af de rutinerede.

Læs også Forslag: Folketingsvalg bør have en fast dato

Gallups data fra interviews med de knap 10.000 borgere er indsamlet fra december til og med februar. Ifølge prognosen giver det i alt 16 mandater til Vestjyllands Storkreds. Fem til Socialdemokratiet, fire til Venstre, to til Dansk Folkeparti og et mandat til Radikale Venstre, SF, Liberal Alliance, Konservative og Enhedslisten. 

S vinder mere frem i Nordjylland

I Nordjyllands Storkreds står Socialdemokratiet endnu stærkere. Ifølge prognosen vil de øge mandattallet fra seks til otte mod Venstres fire ud af i alt 21 mandater. Til gengæld står Socialdemokratiet til at gå to mandater tilbage i Østjyllands Storkreds til fem. Det er dog fortsat mere end Venstres fire mandater.