S om Lunde-sagen: Det er dybt alvorligt

Socialdemokraternes Simon Kollerup mener, det er dybt alvorligt, når en minister taler usandt over for Folketinget.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har ifølge Berlingske kun fremlagt et potentielt løsningsforslag til Folketinget om, hvordan man kan hindre, at få fiskere sidder på store dele af fiskekvoterne.

Men et notat fra NaturErhvervsstyrelsen fra 2015 præsenterede 16 konkrete forslag. Det får de seks partier, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet, til at mene, at ministeren har løjet.

- Det er jo dybt alvorligt, når en minister taler usandt over for Folketinget og tilbageholder så vigtige oplysninger om et emne, hvor vi er et stort flertal i Folketinget, der gerne vil føre en skrap kurs over for de her kvotekonger, som på alle måder er usunde for det danske fiskeri. Så derfor er det her meget, meget alvorligt. Det er det ikke bare på Christiansborg - det er det også for fiskeriet i Danmark, siger fiskeriordfører Simon Kollerup (S) til TV MIDTVEST.

quoteDet her meget, meget alvorligt. Det er det ikke bare på Christiansborg, det er det også for fiskeriet i Danmark

Simon Kollerup (S), fiskeriordfører

Når du bruger sådan et ordvalg - at ministeren har talt usandt over for Folketinget - så lyder det som om, I går efter at vælte en minister? 

- Esben Lunde Larsen får i første omgang mulighed for at svare for sig, når vi har indkaldt ham i et hastesamråd på Christiansborg. Men det er klart, vi er i enden for alvorlige forseelser, når man som minister gør noget af det, man som minister ikke må - nemlig at tilbageholde vigtige oplysninger for Folketinget og også giver et ufuldstændigt billede af, hvad der har været af handlemuligheder for os, siger Simon Kollerup.

Konflikten handler om, hvorvidt miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har fortalt de øvrige partier om en række forslag til, hvordan fiskerne kan kontrolleres. Men de forslag har ministeren aldrig selv set, siger han til TV MIDTVEST onsdag aften.

Ministeren er nu indkaldt til et hastesamråd. Hvornår, det bliver, er endnu uvist, men her får han mulighed for at forklare sig.

- Jeg vil da godt indrømme, at jeg kan have svært ved at se, hvad der kan være en god forklaring for at tilbageholde oplysninger for et stort flertal i Folketinget. 

- Esben Lunde har én mulighed - og det er at komme med en ualmindelig god grund til samrådet, og jeg har som sagt svært ved at se, hvad det kan være. Jeg må sige, at når man på trods af gentagne opfordringer på skrift og mundtligt fra et bredt flertal i Folketinget, så er sådan noget alvorligt. Og der skal meget gode forklaringer til.