S-ledelse giver folketingsmedlemmer mundkurv på

I en mail fra gruppeformand Henrik Sass Larsen får Socialdemokratiets folketingsmedlemmer ordre på, at de ikke skal udtale sig til pressen, før de har været igennem ledelsen.

Gruppeformand Henrik Sass Larsen, formand Mette Frederiksen og politisk ordfører Nicolai Wammen udgør i dag toppen af Socialdemokratiets ledelse.
Gruppeformand Henrik Sass Larsen, formand Mette Frederiksen og politisk ordfører Nicolai Wammen udgør i dag toppen af Socialdemokratiets ledelse.
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Medlemmerne af Socialdemokratiets folketingsgruppe har fået ordre på ikke at udtale sig til pressen uden først at rådføre sig med partiets ledelse. Det fremgår af en mail, som folketingsmedlemmerne har modtaget.

Det er Dagbladet Politiken, som er kommet i besiddelse af mailen. Den er ifølge avisen sendt fra afdelingschef Martin Justesen på vegne af partiets gruppeformand Henrik Sass Larsen.

- Alle pressehenvendelser skal koordineres med Christiansborg. Det vil sige, man ikke udtaler sig - heller ikke på eget ordførerområde - medmindre det er aftalt med Christiansborg forinden, lyder det i mailen.

Ordren gælder altså også ordførere, der ønsker at forklare partiets politik på det område, som de er ordfører for. Politiken har talt med ledelsesekspert og professor emeritus på Aarhus Universitet Steen Hildebrandt. Han vurderer, at mailen giver et indtryk af, at partiet er mere topstyret end flere større danske virksomheder.

- Det er udtryk for en form for uhensigtsmæssig mistillid, siger Steen Hildebrandt til Politiken.

´Helt naturligt´

Ifølge de midt- og vestjyske medlemmer af den socialdemokratiske folketingsgruppe kommer ordren dog ikke som nogen overraskende melding.

- Jeg synes, det er ganske udramatisk. Vi står midt i en valgkamp, hvor vi er i forskellige ender af landet. Vi kan ikke følge alle dagsordener. For at jeg ikke misser noget, er det helt naturligt, at jeg ringer til mit pressefolk, så de kan orientere mig, om der er sket noget nyt, fortæller Thomas Jensen, der er folketingsmedlem valgt i Silkeborg Sydkredsen.

- Jeg synes, det er helt naturligt, at en partiledelse minder os om, at vi som kandidater holder fast i, at vi ikke må komme med nye udmeldinger, medmindre vi har clearet det med partiets ledelse. Jeg har intet problem med det, fortæller Karin Gaardsted, der er folketingsmedlem valgt i Viborg Vestkredsen.

Er det ikke et udtryk for topstyring?

- Det synes jeg overhovedet ikke, det er. Det er et spørgsmål om at holde godt sammen på vores parti, og så er det et spørgsmål om at beskytte os kandidater, så vi ikke står og fyrer noget af, som vores politiske modstandere så senere kan bruge imod os, lyder det fra Gaardsted.