Rohde udfordrer Steenberg: Kun en af dem kan blive valgt

Chefredaktøren på Skive Folkeblad anser det som helt utænkeligt, at de radikale kan få valgt to mandater i Vestjyllands Storkreds.

Jens Rohde går efter at blive folketingskandidat i Viborg og Holstebro. Andreas Steenberg er folketingsmedlem for Skive og Herning.
Jens Rohde går efter at blive folketingskandidat i Viborg og Holstebro. Andreas Steenberg er folketingsmedlem for Skive og Herning.
Foto: Arkiv

Der er lagt til hård kamp om de radikale stemmer i det midt- og vestjyske ved næste folketingsvalg.

Viborgenseren Jens Rohde har torsdag meddelt, at han går efter at blive folketingskandidat for de radikale i Viborg og Holstebro, og han kommer dermed til at kæmpe om stemmerne med partiets nuværende folketingsmedlem, Andreas Steenberg, der stiller op i Skive og Herning.

- Der tegner sig et særdeles spændende opgør, siger chefredaktøren på den radikale avis Skive Folkeblad, Ole Dall, til tvmidtvest.dk.

34-årige Andreas Steenberg er i gang med sin anden periode i Folketinget. Ved valget i 2015 fik han 1971 personlige stemmer og blev med nød og næppe valgt på et tillægsmandat. Og ifølge Ole Dall er der ikke radikale stemmer nok til at få både Steenberg og Rohde valgt ind.

- Det vil jeg anse for helt utænkeligt. Andreas Steenberg sidder på det yderste af de radikale mandater ved sidste valg i 2015, så de radikale skal være tilfredse, hvis de kan fastholde et mandat. At der så er to markante profiler kan godt samlet styrke de radikale, men det bliver ikke på et niveau, så de kan drømme om at få to mandater, siger Ole Dall.

- En politisk flakker

48-årige Jens Rohde er i øjeblikket medlem af Europa-Parlamentet. Han har tidligere repræsenteret Venstre i både byråd og Folketinget, men meldte sig ud af partiet i 2015 - blandt andet på grund af utilfredshed med partiets udlændingepolitik.

- Andreas Steenberg har en god markant profil efter nu to perioder i Folketinget og har gjort sig rimelig kendt i det midt- og vestjyske. Jens Rohde er en mere kendt person end Andreas Steenberg, og det tæller til Rohdes fordel, men omvendt vil der være en del midt- og vestjyske vælgere, der opfatter Jens Rohde som en politisk flakker.

- Ikke bare er han gået fra at være en overbevist Venstremand til pludselig at springe ud som radikal. Og så har han forsøgt sig med mange overvejelser om, hvor han skal være i politik. På et tidspunkt ville han være borgmester i Viborg, men det sprang han fra ved seneste valg. Så var der EU-parlamentet og nu satser han så igen på en folketingskarriere, siger Ole Dall.

Rohdes kandidatur vil formentlig give nervøse trækninger i Skive-kredsen, som er kendt en radikal højborg i det midt- og vestjyske. Nu er der pludselig en markant udfordrer til kredsens folketingsmedlem.

- Det har man oplevet før i tidernes morgen, men selvfølgelig er der et ønske om at fastholde mandatet. Jeg er også sikker på, at Herning ønsker at fastholde Andreas Steenberg, siger Ole Dall.