Rohde: Gør udvalgsformænd til fuldtidsansatte

Flere lokalpolitikere har været nødt til at vælge lokalpolitikken fra på grund af stress. Jens Rohde mener, at løsningen er at få flere fuldtidspolitikere.

Jens Rohde mener, at byrådspolitikere i højere grad skal være fuldtidspolitikere og ikke fritidspolitikere.
Jens Rohde mener, at byrådspolitikere i højere grad skal være fuldtidspolitikere og ikke fritidspolitikere.
Foto: Poul Gerner / TV MIDTVEST

Vi kunne i Indblik Søndag fortælle om nogle af de politikere, som har været nødt til at sige stop overfor lokalpolitiken på grund af stress. Jens Rohde fra Radikale Venstre mener dog, at han har løsningen på problemet. Han mener, at udvalgsformænd burde være fuldtidsansatte, så de ikke har jobs ved siden af. 

- Det er tunge sager, vi sidder med i kommunen og kompleksiteten er enorm, fordi samfundet har udviklet sig sådan. Men byrådsarbejde er ikke, eller burde ikke være, et fritidsarbejde i dag, siger Jens Rohde.

Jens Rohde er selv både medlem af Europa-parlamentet og byrådet i Viborg som Viceborgmester. Dette har dog været svært at få til at hænge sammen, hvilket er grunden til, at han ikke genopstiller til Viborgs byråd. 

- Meningen med et demokrati er jo ikke, at det er embedsværket, der skal sidde med ansvaret i sidste ende. Det er politikerne. Og skal politikerne sidde med ansvaret i sidste endte, så må de simpelthen også have den tid og de ressourcer, der skal til for, at de har muligheden for at gøre det på et ansvarligt grundlag. Og det mener jeg simpelthen ikke, man har i dag, sagde han til TV MIDTVEST i forbindelse med Indblik Søndag. 

Skepsis fra kollegerne

Hos Jens Rohdes kommunale kolleger mødes hans forslag dog af en del skepsis. Blandt andet er formanden for Social- og Arbejdsmarkedsudvalget i Viborg Kommune imod. 

- Så bliver politikerens eneste verden byrådet, og politikeren omgås dermed kun dem, som er en del af det politiske system. Dermed får man en lukket opfattelse af, hvad der er problemer, i forhold til almindelige menneskers livsvilkår, siger Søren Gytz Olesen fra SF. 

Også Claus Clausen fra Venstre er imod Jens Rohdes forslag, da han mener, at strukturen er lavet på en måde, så man godt kan blive sat godt ind i sagerne, selvom man er på deltid. 

- Vi har en forvaltningsstruktur, som bygger på, at de laver oplæggene til os, og omfanget af opgaver er også tilpasset, at vi kan passe vores civile arbejde ved siden af, siger formanden for Børne- og ungdomsudvalget i Viborg Kommune, Claus Clausen. 

Både Claus Clausen og Søren Gytz Olesen er på halv tid i deres civile jobs, så der er nok tid til deres formandsposter i Viborg Byråd.