Rohde: Fælles asylregler i EU

Fælles asylregler i EU er nødvendigt, hvis flygtningepres skal håndteres, siger Venstres europaparlamentariker

260514_Rohde_1.jpg

Vi kommer ikke uden om fælles asylregler og regler for familiesammenføring i EU.

Sådan lyder det fra medlem af Europaparlamentet for Venstre Jens Rohde med godt tre uger til danskerne skal stemme om at erstatte retsforbeholdet med en såkaldt tilvalgsordning.

Her har Folketingets EU-venlige partier forsikret vælgerne, at tilvalgsordningen ikke medfører, at Danmark tilslutter sig fælles europæiske asylregler, medmindre vælgerne selv stemmer det igennem ved en separat folkeafstemning engang i fremtiden.

Men flygtningepresset på Europa er så stort, at Europa ikke kommer uden om en fælles asylpolitik, siger Jens Rohde.

- Når der står tre millioner flygtninge, så er det ikke et spørgsmål om, men hvordan vi håndterer denne her situation, siger han.

- Og der kommer vi ikke uden om fælles asylregler og fælles regler for familiesammenføring. Ellers kan man ikke lave en fælles fordelingsmekanisme, nærområdeindsats og asylbehandling, lyder det fra Jens Rohde, der mener, at asylreglerne burde have været en del af den kommende folkeafstemning.

- Jeg er af den opfattelse, at vi i sidste ende skyder os selv i foden ved at undlade at tage de fælles asylregler ind i selve afstemningen.

Han mener desuden, at Europa er i stand til at håndtere det voldsomme flygtningepres, der ifølge EU-Kommissionens skøn kan medføre, at op mod tre millioner flygtninge i løbet af det kommende år vil søge mod Europa.

- Det er ikke ønskværdigt. Men det er en virkelighed, vi er nødt til at forholde os til, og der siger jeg så bare, inden vi panikker, at vi er 580 millioner mennesker i Europa.

- Så hvis vi laver en ordentlig fordeling, så skal vi nok også håndtere tre millioner flygtninge, siger Rohde, der også foreslår massiv hjælp til landene omkring Syrien for at få færre til at søge væk.

- Hvis ikke vi bidrager med en massiv Marshallhjælp til landene omkring Syrien og får skabt stabilitet også i Irak, så kommer flygtningene. Og det uanset, om vi sætter annoncer i aviser eller pigtrådshegn op.

 

/ritzau/