Rød blok: Tom gestus fra Lunde

De røde partier giver ikke meget for Lunde Larsens udsagn om, at flere skal tage korte og mellemlange uddannelser.

Esben Lunde  nye briller_0.jpg

Det er uden betydning, at man dropper målsætning om, at minimum 25 procent af en ungdomsårgang skal være akademikere, når man samtidig sparer på de korte og mellemlange uddannelser, man ønsker, de unge tager i stedet.

Sådan lyder det fra partier i rød blok, der ser uddannelsesminister Esbens Lunde Larsens (V) udmelding om at droppe minimummålet for akademikere som ren symbolpolitik.

- Esben Lunde Larsen aflyser i dag et mål, vi allerede har nået, om at 25 procent af en årgang skal have en lang videregående uddannelse.

- Det er, hvad jeg kalder en tom gestus. Jeg kan ikke se det som andet end et forsøg på at fremstå handlekraftig i en situation, hvor han skal spare 3,3 milliarder, siger Ida Auken, uddannelsesordfører for De Radikale i en pressemeddelelse.

Også i SF undrer man sig over ministerens akademikermelding, når fokus bør være på erhvervsskolerne i stedet.

- Det er jo lidt som at tale med to tunger, når Esben Lunde den ene dag offentliggør besparelser på uddannelsessektoren, der kan medføre lukninger af de korte og mellemlange uddannelser, og den anden dag siger han, at flere skal tage sådanne uddannelser.

- I dag får mange af de korte og mellemlange uddannelser så lidt i taxameter, at det næsten er til grin, siger Jacob Mark, uddannelsesordfører hos SF, i en pressemeddelelse.

Sammen med Enhedslisten har SF kaldt Esben Lunde Larsen i samråd om konsekvenserne af regeringens forslag til besparelser på blandt andet erhvervsuddannelserne.

- Det (besparelserne red.) er helt uden sammenhæng med målsætningen om at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive og få flere unge til at søge ind på uddannelserne, siger Enhedslistens erhvervsuddannelsesordfører, Jakob Sølvhøj, i en pressemeddelelse.

Nye tal fra en såkaldt profilmodel i Undervisningsministeriet viser, at andelen af ungdomsårgangen, der ventes at blive akademikere, vil falde fra 30 til 28 procent, skriver Jyllands Posten.

/ritzau/