Robot opererer på Holstebro Sygehus

En ny operationsrobot har set dagens lys på Holstebro Sygehus. Den skal præcisere kirurgernes arbejde, og give patienterne færre gener.

Holstebro Sygehus har fået en ny hjælper ved navn Da Vinci. Med det navn følger genialitet, og operationsrobotten Da Vinci er intet mindre end et geni. Mandag indviede sygehuset den nye robot, som skal hjælpe læger til at operere med større præcision.

Prisen for operationsrobotten lå på knap 20 millioner kroner. Det dyrebare værktøj kommer især til at tage del i operationerne på urologisk afdeling. Ledende overlæge på urologisk afdeling Niels Mikkelsen fortæller, at sygehuset kan nedbringe antallet af åbne operationer med robotten, hvilket er en fordel.

- Det viser sig, at patienterne kommer sig hurtigere, og der er færre komplikationer forbundet med sådan en lukket operation, siger han.

Robotarme erstatter ikke menneskehænder

Fremover sidder lægen flere meter væk fra patienten ved en konsol. Herfra bliver operationsrobottens kamera og robottens tre operationsarme styret. Selv om den kommer til at få en stor rolle på operationsstuen, er det trods alt kirurgerne, der styrer robotten.

Operationsrobotten skal primært bruges i operationer mod prostata-, nyre- og endetarmskræft. Derudover skal robotten være med til at gøre gynækologiske operationer såsom fjernelse af livmoderen lettere.