Ringkøbing og Viborg topper smiley-ordning

Ringkøbing og Viborg har landsdelens mest velbevarede historiske bymiljøer. Det vurderer en ny smiley-ordning.

Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur lancerede onsdag en ny smiley-ordning for historiske bymiljøer. Her ligger Viborg og Ringkøbing sig i spidsen blandt landsdelens større byer med hver 4 ud af 6 stjerner.

På hjemmesiden godebyer.dk kan man nu se vurderinger af alle landets historiske bykerner. Man kan også blive klogere på de forskellige byers historie.

- Med godebyer.dk håber landsforeningen at få gjort opmærksom på, hvor betydningsfuldt det er at passe på de historiske bymidter. Alt for mange bymiljøer i Danmark har lidt skade på grund af utilpasset nybyggeri, siger formand og arkitekt Peter Hee.

For eksempel får Ringkøbing især ros for de mange velbevarede bygninger på byens gamle torv, men samtidig opfordrer foreningen også til at stramme op inden for bevaringsområdet, hvor de mener, at der er sket en politisk nedprioritering i de seneste år.

Alligevel er formanden for Ringkøbing Bevarings Forening, Søren Damgard Jensen, godt tilfreds med bedømmelsen

- Midtbyen har altid haft den struktur, som gaderne har i dag, og mange af husene går jo flere hundrede år tilbage, men bare det at man ikke har lavet nogen væsentlige gadegennembrud i byen, det betyder jo meget, siger han.

Skive og Holstebro ligger i bunden af karakterskalaen med kun én smiley ud af seks mulige for deres historiske bymiljøer.