Rikke har haft to svære depressioner: - Ville være lettere ikke at vågne igen

I to år har 20-årige Rikke Boe Thorkildsen fra Snejbjerg kæmpet mod svære depressioner. I dag er hun rask nok til hjælpe andre unge med problemer.

I de perioder hvor de svære tanker har fyldt mest hos Rikke Boe Thorkildsen har hun manglet lysten til at leve.
I de perioder hvor de svære tanker har fyldt mest hos Rikke Boe Thorkildsen har hun manglet lysten til at leve.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Svære tanker og mangel på livslyst har været en del af Rikke Boe Thorkildsens hverdag.

Tankemyldret har til tider været så uoverksueligt for den 20-årige kvinde, at hendes liv har været dybt påvirket af den tunge sindstilstand.

- Jeg har haft det rigtig dårligt. Når jeg lå i min seng, synes jeg faktisk bare, det var hårdt at hente noget at drikke, siger Rikke Boe Thorkildsen, der kommer fra Snejbjerg.

- Jeg tænkte tit, at det kunne være rart, hvis jeg ikke vågnede op igen. Det ville være meget nemmere, så jeg ikke skulle gå igennem det, lyder det.

Rikke Boe Thorkildsen har ikke bare været igennem én svær depression. Trods sin unge alder har hun allerede måtte kæmpe med hele to af slagsen.

Da hun røg ned igen anden gang, anede hun ikke, hvad hun skulle stille op.

- Jeg havde egentlig bare lyst til at græde, men jeg vidste ikke, hvad jeg græd over. Man har det bare rigtig dårligt.

Rikke Boe Thorkildsen har gennem mange samtaler og medicin fundet takten i livet igen.
Rikke Boe Thorkildsen har gennem mange samtaler og medicin fundet takten i livet igen.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Rikke er ikke den eneste

Rikkes Boe Thorkildsens historie er desværre ikke enestående.

Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser nemlig, at flere og flere børn og unge bliver ramt af psykiske problemer. Det er specielt de unge kvinder mellem 16 og 24 år, som bliver ramt af stress, angst og depression.

Tallene fra Sundhedsstyrelsen peger på, at næsten 23 procent af de unge kvinder har ondt i livet.

Susanne Mathiesen, der er centerleder hos Headspace i Herning, tager imod mange af de unge, som oplever problemerne, og hun kan sagtens genkende tendensen i et samfund, der stiller store krav til ungdommen.

- Ofte kommer de unge og er triste. De er utrygge. De føler sig utilpasse i deres eget liv, og de føler i virkeligheden ikke, de passer ind nogen steder.

- Unge mennesker vokser op i et samfund op i et samfund, hvor vi har strammet skruerne alle de steder, man overhovedet kan gøre sig håb om at stramme på noget som helst. Der er så mange krav og forventninger alle steder fra og alt det, de ikke lever op til bliver italesat. Det er ganske enkelt en katastrofekurs for vores børn og unge, lyder meldingen fra Susanne Mathiesen.

Samtaler og medicin har hjulpet Rikke

Efter to år med store op- og nedture er Rikke Boe Thorkildsen kommet videre i livet. Mange samtaler og den rette medicin har hjulpet hende godt på vej, og i dag har hun faktisk overskud nok til at hjælpe andre unge med problemer.

- Hvis man går og har det skidt, så er det bedst at sige det til nogen. Det der med at få sat ord på tingene letter en sten fra ens hjerte, fortæller Rikke Boe Thorkildsen.

Region Midtjylland er i gang med at søge del i nogle af de projektmidler, Sundhedsstyrelsen har afsat til nye tilbud i børne- og ungepsykiatrien.

2:34
Det er en katastrofekurs at flere unge får psykiske problemer, lyder advarslen fra lederen af Headspace i Herning.