Revisorforening vil undersøge kvotekonges forhold til revisionsfirma

En af landsdelens største fiskere og det revisionsfirma, der kontrollerer hans selskaber, bevæger sig på kanten af loven. Det mener flere eksperter.

MC revision Thyborøn
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Ifølge flere eksperter er forbindelserne mellem revisionsfirmaet MC Revision og kvotekongen og fiskeren John-Anker Hametner Larsen fra Thyborøn for tætte. 

Det får nu foreningen Danske Revisorer til at gå ind i sagen.

- Når vi går ind i sagen og beder vores etikudvalg om at vurdere sagens alvor, så er det jo fordi, at der i Politiken i dag sættes ret alvorlige spørgsmålstegn ved, om det fornemste i vores branche, nemlig uafhængigheden, er overholdt, og det er det, vi gerne vil gå ind og vurdere konkret, om det er tilfældet, siger Faglig Direktør i Danske Revisorer Brian Adrian Wessel til TV MIDTVEST.

Loven siger, at der ikke må være "indirekte" økonomiske interesser mellem den uafhængige revisionsvirksomhed og dens kunder. Ifølge Politiken foretager MC Revision uafhængig revision for hele ni af storfiskeren John-Anker Hametner Larsens selskaber. Det er selvom John-Anker Hametner Larsen ejer en virksomhed sammen med MC Revisions to ejere.

- Det her med at have et sammenfald af økonomiske interesser. Altså mellem revisionsfirmaet og den virksomhed, som man reviderer, det rejser alarmklokkerne hos os, siger Brian Adrian Wessel. 

- Det er vores rolle at skabe tillid omkring de regnskaber, der kommer fra virksomhederne, og det kan vi jo kun, hvis der er fuldstændig tillid til, at vi er uafhængige i den vurdering, vi laver, så det er vores adelsmærke, og det er det fremmeste for os, og det vi gerne vil stå vagt om, ved at holde øje med om det så også sker i alle tilfældene, fastslår han. 

2:12
Faglig Direktør for Danske Revisorer vil have undersøgt forhold mellem kvotekonge og revisionsfirma.      

Det er i sidste ende Erhvervsstyrelsen, der skal vurdere, om der er sket noget ulovligt og udstede eventuelle sanktioner. Danske Revisorer har kun mulighed for at ekskludere medlemmer fra foreningen.

- Vi vil gerne have det her klaret så hurtigt som muligt, mens vi holder øje med, hvordan myndighederne reagerer, så inden for en måneds tid forventer vi, at vi har fået nogle svar i den her sag, fastslår Brian Adrian Wessel.

Hverken revisionsfirmaet MC Revision eller John-Anker Hametner Larsen har i dag ønsket at udtale sig til TV MIDTVEST. 

1:24