Efter suspendering: Revisionsrapport afslører problemer på The Animation Workshop

Rektor Morten Thorning har i følge den eksterne revisionsrapport blandt andet købt flere ydelser af nærstående familiemedlemmer.

Morten Thorning er tilbage som rektor for The Animation Workshop. Men han har fået flere indskærpelser med på vejen.
Morten Thorning er tilbage som rektor for The Animation Workshop. Men han har fået flere indskærpelser med på vejen.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Det var rod i regnskaberne hos The Animation Workshop i Viborg, der i sommer kostede rektor Morten Thorning en suspendering. Han er siden vendt tilbage til sin post, men nu med en række indskærpelser fra VIA’s ledelse.

Og nu viser en aktindsigt, som TV MIDTVEST har søgt i den eksterne revisionsrapport, at der er flere steder i regnskaberne, hvor Morten Thorning ikke har levet op til det ønskede. I hvert fald ikke det, som prorektor ved VIA University College, som The Animation Workshop er en del af, i sidste uge kaldte "god offentlig adfærd."

1:13
Prorektor Louise Gade om baggrunden for at suspendere Morten Thorning. 

Morten Thorning har på en række punkter brugt penge, før han reelt havde dem i kassen. I 2017 resulterede det i budgetoverskridelser på 6,1 million kroner – i 2018 på 6,6 million kroner.

Handel med nære relationer

Men det eksterne revisionsfirma har også fundet en række eksempler på ”handel med nære relationer”, som der står i rapporten.

Af rapporten fremgår det, at Morten Thorning over en længere periode har købt flere forskellige ydelser hos nærtstående familiemedlemmer. For eksempel har han fra 2014-2018 lejet biler og busser og købt værkstedsydelser til mere en 440.000 kroner eksklusive moms ved Autogården Hindborg. Virksomheden er ejet af Morten Thornings bror, Søren Thorning.

Rektoren på The Animation Workshop har også hyret både sin datter og sin kæreste ind som konsulenter. Det har uddannelsen betalt sammenlagt mere end 230.000 kroner eksklusive moms for.

Og det er et problem, konkluderer det eksterne revisionsfirma.

- Ved køb fra nærtstående skal der indhentes skriftlig godkendelse hos nærmeste leder samt dokumentation for, at køb er på markedsvilkår og at krav om sparsommelighed er opfyldt. Vi finder ikke, at dette er tilfældet ved nærværende køb, lyder det blandt andet.

Revisionsfirmaet anbefaler derfor, at reglerne indskærpes overfor Morten Thorning.  

Rod i bilagene

Den eksterne revisionsrapport har også observeret rod i Morten Thornings udgiftsbilag til rejser, overnatninger og bespisninger. Her er der mere end 55 købsbilag, hvoraf det ikke fremgår tydeligt, hvad udgiften præcist dækker over.   

- Vi anbefaler, at det indskærpes overfor Morten Thorning, at han skal sikre, der påføres deltager og formål på alle udlæg, står der blandt andet i rapporten.

1:42
Hør her rektor Morten Thorning fortælle om sin suspendering og rod i regnskaberne. 

Morten Thorning har været en del af The Animation Workshop siden grundlæggelsen i 1988. Han vendte 15. august tilbage til sin stilling.

- Det gør han på baggrund af, at revisionsfirmaet er kommet med deres konklusion og anbefalinger. De understreger, at der ikke er foregået nogen former for misbrug, lød det dengang fra prorektor Louise Gade.

Men Morten Thorning kan nu se frem til at blive kigget grundigt over skulderen. Ledelsen i VIA har nemlig besluttet at sætte en særlig taskforce ind, der skal rette op på den økonomiske rodebutik.

2:59
Der er rod i regnskaber i The Animation Workshop i Viborg. Så meget, at VIA University College tidligere på sommeren suspenderede lederen.