Retssag mod bandeleder: Vicepræsident afgiver forklaring

Vicepræsident afhøres i retten i sag mod bandeleder. Især to skudepisoder i Thy har anklager og forsvarers interesse.

Retten i Holstebro

I dag afgiver den tidligere vicepræsident i Den Internationale Klub forklaring i den sag, hvor den 51-årige libanesiske bandeleder, Danny Abdalla, er sigtet for 36 forhold. 

Det er offentligt kendt, at Danny Abdalla har været leder af Den Internationale Klub, der slog sig ned i Thy i sensommeren sidste år, mens Morten Frøkjær var vicepræsident i klubben. Den Internationale Klub er kendt for narkohandel og vold, og der har været klubber i både Aalborg og Esbjerg. 

1:24
Den Internationale Klub, der består af flere tidligere kriminelle, har slået sig ned i Hurup-området i Thy

Morten Frøkjær er indkaldt som vidne i sagen, og efter anklageren har fået lejlighed til at stille sine spørgsmål, så er det forsvareren, der får spørgeretten. 

Til anklageren forklarer den tidligere vicepræsident, at Den Internationale Klub var et sted, hvor de var nogle folk, der hyggede sig og havde det sjovt. Det var mest fester og sådan noget, forklarer Morten Frøkjær, og da anklageren spørger ind til eventuelle kriminelle aktiviteter, forklarer han, at der 'måske var en lille smule kriminalitet. Og noget med nogle skyderier og noget. Og narko'. 

Det er primært tre skudepisoder, som både anklageren og forsvareren har fokuseret på i deres afhøring af vicepræsidenten, og det er blandt andet to skyderier, der skulle være foregået i Thy i august sidste år. I den forbindelse er Danny Abdalla blandt andet tiltalt for at skulle have overdraget en revolver til en anden sigtet, og derefter instrueret den pågældende i, hvordan han skulle håndtere våbnet. 

Først er der nogle detaljer, som Morten Frøkjær ikke husker fra den første aften, hvor der skulle være blevet skudt. Der skulle angiveligt have været holdt fest hos vicepræsidenten med både stoffer og spiritus. Da anklageren minder ham om, at han udtaler sig under strafansvar, gransker han hukommelsen og husker lidt mere. Blandt andet at have set Danny Abdalla overdrage revolveren. 

Danny Abdalla har tidligere forklaret, at han hverken har holdt en revolver, instrueret andre eller kørt ud for at udpege det hus, hvor der senere skulle være blevet skudt imod. Og han nægter sig skyldig i alle forhold vedrørende skyderierne.

Under vicepræsidentens forklaring sidder Danny Abdalla stille og roligt i retssalen og lytter. Ind imellem smiler han lidt, mens Morten Frøkjær forklarer. Der er også en anden tiltalt tilstede i retssalen, som er sigtet for langt færre forhold end bandelederen. På et tidspunkt får Abdalla og den anden sigtede øjenkontakt, og de ryster på hovedet. Herefter noterer Danny Abdalla noget på en blok, som han efterfølgende viser sin forsvarer, Rasmus Amandusson. 

Et af de huse, som skulle være blevet ramt, tilhørte på daværende tidspunkt et medlem af rockergruppe Bandidos, men i retten bliver det forklaret, at Den Internationale Klub egentlig havde et fint forhold til selve gruppen. 

På forsvarerens spørgsmål svarer vidnet mere kortfattet og ofte bare med enten "ja" eller "nej". Morten Frøkjær afsoner selv en dom i øjeblikket. Blandt andet for overdragelse af en pistol samt besiddelse af stoffer.