Reservelægen om dokumentation: Tendensen er skræmmende

Peter Ryom Villadsen er reservelæge på Regionshospitalet Silkeborg. Han mærker, hvordan akutmodtagelsen er presset på både tid og dokumentationskrav.

Peter Villadsen, reservelæge
Foto: Uffe Bregendahl, TV MIDTVEST

- Jeg synes, tendensen er skræmmende. Sådan lyder det fra reservelæge Peter Ryom Villadsen fra Regionshospitalet Silkeborg. Han arbejder blandt andet på akutmodtagelsen, som er en af de mest travle og uforudsigelige afdelinger på hospitalet.

Bare det seneste år har han mærket, hvordan der er kommet et stigende pres på akutmodtagelsen. Patienterne bliver flere, de er mere komplicerede, og der er blevet færre sengepladser. Samtidig er kravene til dokumentation vokset.

- Lige pludselig dokumenterer man for dokumentationens skyld og ikke for patientens skyld. Og jeg synes jo, at patienten skal være i fokus i vores arbejde, understreger Peter Ryom Villadsen.

Han og mange andre læger i hele landet er blevet meget opmærksomme på dokumentationskravene. Især efter den såkaldte Svendborg-sag, hvor en kvindelig læge blev politianmeldt efter en lægefejl. Hun havde bedt en sygeplejerske om at måle blodsukkeret på en sukkersygepatient, men skrev det ikke i journalen. Målingen skete aldrig, og patienten døde senere af en svær hjerneskade på grund af for lavt blodsukker. Landsretten idømte i august den kvindelige læge en bøde. Og det hele har medført en stigende dokumentation på landets hospitaler.

- Jeg kan godt mærke, at nu tager jeg mit arbejde mere med hjem. Jeg tænker på, om jeg nu har fået skrevet det, der skal skrives og sagt det, der skal siges, forklarer Peter Ryom Villadsen.

 
 
Foto: Uffe Bregendahl, TV MIDTVEST

De seneste måneder har der været flere tilfælde af politianmeldelser og retssager af læger, og det er med til at skabe en uheldig tendens, mener ledende overlæge på Regionshospitalet Silkeborg, Ulrich Fredberg.

- Det gør, at specielt de yngste læger, men såmænd også de ældre læger, bliver bekymrede for om de laver de her fejl. Og så kan de risikere at gardere sig ved at lave noget unødvendig dokumentation, for at have ryggen fri. Det tager tid fra patienterne og giver, måske, i sidste ende en dårligere behandling, siger han.

Trodser dokumentationskravene

På Regionshospitalet Silkeborg fortsætter man imidlertid med at gøre, som man plejer: Patienterne kommer før dokumentationen. På trods af at det betyder, at risikoen for at få en sag, som den i Svendborg, bliver større.

- Vi forsøger at give lægerne så meget opbakning, at de vil løbe den risiko og ordinere blodsukkeret eller en temperatur uden, at de skal ind og skrive det. Og uden at de skal ind og kontrollere, om det nu er målt. Således, at de bruger tiden fornuftigt og på at give patienterne den bedste behandling, forklarer Ulrich Fredberg. 

Dokumentationen har taget overhånd

Formanden for Danske Regioner, socialdemokraten Bent Hansen er enig i at dokumentationen i hospitalsvæsenet har taget overhånd.

- Vi har jo nok set for mange eksempler på, at der både har været politianmeldelser og retssager. Og vi kan jo se hver eneste gang, der sker noget uventet, så er politikerne jo også hurtige til at trække det der kort, kontrol, kontrol, kontrol.

Det bør og skal der kigges på, mener formanden.

- Det er ikke os, som politikere, der skal lave nye kontrolsystemer. Og der har vi nok være for ivrige med blokken.

10:16