Rentestigning kan koste landmænd dyrt

Selv en moderat rentestigning kan koste landmænd dyrt, og fordoble antallet af landbrugsbedrifter med underskud.

090715_Landbrug.jpg

En moderat rentestigning kan komme til at koste det danske landbrug dyrt, det skriver Finans.dk

Ifølge en analyse landbrugets rådgivningscenter, Seges, har lavet for Finans.dk, får selv blot en moderat rentestigning stor betydning for det danske landbrug. En rentestigning på 2 % kan give halvdelen af de ca. 11 000 danske fuldtidsbedrifter røde tal på bundlinjen.

»Vores analyse viser, at der ved de nuværende lave renteniveauer er 3.145 heltidsbedrifter med en samlet gæld på 78 mia. kr., som kører med likviditetsunderskud. Hvis renten stiger 2 procentpoint, vil der være 5.750 bedrifter, som har likviditetsunderskud, og disse bedrifter vil have en samlet gæld på 149 mia. kr.,« fortæller Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på Seges til Finans.

Analysen er baseret på den gæld, landmændene havde opgjort i 2015-regnskaberne. Gælden i dansk landbrug var på ca. 370 mia. kr., hvoraf omkring 253 mia. kr. er placeret på de heltidsbedrifter, som er omfattet af analysen fra Seges.

Ifølge Klaus Kaiser er det på tide, at landmændene kommer i gang med at nedbringe gælden, ellers vil en rentestigning ramme erhvervet hårdt.

»Lige nu og her er den store gæld til at leve med, fordi renten er så lav og formentlig forbliver det en rum tid endnu. Men gælden ligger under erhvervet som en bombe og tikker, for på et eller andet tidspunkt vil renten stige, og så kommer det meget høje gældsniveau frem i lyset,« advarer Klaus Kaiser til finans.dk.