Rensemetode kan redde Høfde 42

Et af de to forsøgsprojekter, som tidligere i år blev sat i gang i håbet om at rense det forurenede sand ved Høfde 42, viser meget lovende resultater.

Høfde42
Foto: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

Der er godt nyt til dem, der kæmper for at få renset den forurenede Høfde 42 ved Harboøre Tange. En ny teknologi er nemlig lykkedes med at rense sandet på området for gift.

- Områder, som vi graver op, kan blive helt rent, siger Jens Peter Rasmussen, der er kemiker hos Fortum Waste Solutions.

Fortum Waste Solutions er navnet på et af de to forsøgsprojekter, som blev sat i værks ved Høfde 42. De første resultater er nu i hus, og det tyder på, at sandet kan blive så rent, at størstedelen kan genbruges.

95 procent af det renset sand er rent nok til at blive genbrugt. Det kan det eksempelvis i forbindelse med motorvejsbyggerier. De sidste 5 procent skal dog renses yderligere.

Processen med at få renset den giftige jord omfatter en slags vaskemaskine, der højtryksspuler jorden og på den måde får fjernet giften fra jorden. Resultatet bringer glæde i regionsrådet.

- Forhåbentlig inden for 2-3 år har vi ikke længere en giftplet, der ligger derude, så har vi et oprenset depot. Ydermere kan vi måske genbruge de grundstoffer, der liggger i depotet. I dag er de farlige stoffer, men når vi får renset det op, så kan det bruges igen. Hvis det lykkes, er det rent win-win, siger Jørgen Nørby, der er formand for udvalget for Regional Udvikling i Region Midtjylland.

Prisen på den lovende teknologi er dog fortsat uvist, men i starten af 2019 begynder de at bygge det testeanlæg, der vil kunne rense alt sandet ved Høfde 42.

2:35