Rekordmange taget uden lys på cyklen

Sidste uges landsdækkende cykelrazzia blev en dyr fornøjelse for midt- og vestjyder uden lys på cyklen.

160114Polis.jpg

Hele 149 midt- og vestjyder stødte på politiet i sidste uge - uden at have lys på cyklen. Dermed er Midt- og Vestjyllands politikreds det sted i landet, hvor flest cyklister fik en bøde for at køre uden lys. Andenpladsen går til Østjylland, hvor 89 cyklister havde glemt lygterne.

- Det tal skal ses i lyset af, at vi også er den politikreds i landet, der har brugt flest ressourcer på den her cykelkontrol, siger Jørgen Christensen, der er vicepolitikommissær hos Midt- og Vestjyllands Politi.

- Det er den mørke tid, og bilisterne kunne også mærke i sidste uge, hvor det regnede meget om morgenen, at cyklister uden lys på er meget svære at se. Derfor er det ekstra vigtigt med lys på cyklen på den her årstid, uddyber han.

Tjek poder og dioder

I alt bød ugen på 192 forseelser. Udover de manglende lygter fik 16 personer en bøde for at cykle på fortovet eller i gågaden, og 14 personer blev taget i at køre i venstre side af vejen.

Tallene indeholder dog ikke de mange børn og unge under 15 år, der også blev stoppet uden lys på cyklen. Forældrene vil i den kommende tid modtage et brev i postkassen om, at barnet ikke har haft lygterne i orden.

- Og der vil jeg godt opfordre forældrene til at få tjekket, om lyset virker på cyklen. Det er simpelthen så vigtigt i forhold til at undgå ulykker, og vi har en lang periode nu her, hvor der er meget mørkt om morgenen, siger vicepolitikommissæren.

Lygtelov har gavnet

I november 2012 blev reglerne for cykellygter skærpet, og de såkaldte diodelys blev ulovlige. Det har betydet, at flere cyklister er blevet opmærksomme på lygterne - også selvom tallene fra sidste uges cykelkontroller er høje.

- Mange er blevet mere opmærksomme på egen sikkerhed - om lygterne er kraftige nok og rigtigt placerede. Og det er en rigtig positiv udvikling, siger Jørgen Christensen.