Kæmpe interesse for at dømme i retten

Interessen for at blive lægdommer i de midt- og vestjyske retssale er rekordstor.

Claus Gjedsig fra Skave er lægdommer ved Retten i Holstebro. Han er i gang med sin anden periode og har søgt om at blive det igen.
Claus Gjedsig fra Skave er lægdommer ved Retten i Holstebro. Han er i gang med sin anden periode og har søgt om at blive det igen.
Foto: Charlotte Hansen, TV MIDTVEST

Hvert fjerde år bliver ti tusind borgere landet over udpeget til at være lægdommere, der også er kendt som domsmænd eller nævninge. Lige nu er kommunerne i gang med at finde lægdommere til de næste fire år, og hos de midt- og vestjyske retshuse har der været rekordmange ansøgere.

En af dem, der allerede har været lægdommer i to perioder og nu søger om endnu en, er Claus Gjedsig fra Skave. 

- Vi kommer jo meget, meget tæt ind på menneskene, og det synes jeg er utrolig spændende, fortæller han.

Man skal ikke opfylde nogle særlige faglige krav for at komme gennem nåleøjet. Den vigtigste egenskab er en god portion sund fornuft, fortæller den erfarne lægdommer. 

- Jeg tror, der kommer noget mere menneskeligt ind. Det er en større sikkerhed for de tiltalte, at der er to lægdommere, mener han.

Interesse sætter rekord

I Holstebro har 445 borgere søgt om at få én af 195 pladser. Men det er ikke kun i Holstebro, hvor ansøgningerne er strømmet ind. I Herning har man modtaget 633 ansøgninger til 296 pladser, og i Viborg, hvor man denne uge afholdte informationsmøde, væltede det ind med folk, som var interesserede i at blive lægdommere.

- Jeg synes, det lyder spændende at sætte mig ind i andre folks situation og være med til at gøre en forskel, lyder det fra pædagog Mona Berg fra Viborg, der var mødt op til mødet.

Indtil videre har over 900 personer søgt om at få en af de 323 pladser i Viborg, og fristen udløber først på torsdag.

- Det er meget overvældende, og det er vi meget tilfredse med. Vi er næsten dobbelt så mange den her gang, end vi var sidste gang, fortæller Niels Dueholm, der er formand for Grundlisteudvalget i Viborg Kommune.

En lægdommer dømmer på lige fod med juridiske dommere i byretterne og de to landsretter, og er med til at dømme i gennemsnitligt fire retssager hvert år. At være lægdommer er et såkaldt borgerligt ombud. Det betyder, at hvis først du er blevet udpeget, så er du forpligtet til at blive hængende samtlige fire år.

2:24
Lige nu er kommunerne i gang med at finde lægdommere til de næste fire år, og flere steder har der været overvældende mange ansøgere. Blandt andet i Viborg.